Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2021 01:00 | Správy | Zahraničné správy

Martin Klus prezradil, čo je v životnom záujme Slovenska: Jasný odkaz

Východné partnerstvo Európskej únie je jednou z priorít slovenskej zahraničnej politiky, keďže bezpečnosť, stabilita a prosperita v tejto oblasti je v životnom záujme SR.

Vyhlásil to v pondelok štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR) Martin Klus na zasadnutí šéfov diplomacií členských štátov Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu.

Ministri rokovali o Východnom partnerstve, situácii v Etiópii a Nikarague, ako aj vzťahoch EÚ s krajinami Perzského zálivu, pripomenul komunikačný odbor MZVEZ SR.

SR sa podľa Klusa zasadzuje za konkrétnu podporu EÚ pre krajiny Východného partnerstva (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina).

"Vzhľadom na zmenenú geopolitickú situáciu v tomto regióne to však už nemôže byť len o štrukturálnych reformách či budovaní a posilňovaní pilierov demokracie a vlády práva. Musí to byť aj o posilnení bezpečnostnej dimenzie spolupráce EÚ s partnermi vo východnom susedstve v kontexte zvyšovania ich schopnosti aktívne sa brániť," zdôraznil Klus.

Zároveň vyzval na skoré politické pridruženie krajín Východného partnerstva ku krajinám EÚ, a to vrátane ekonomickej integrácie, ktorá umožní prepojenie trhov a "novú etapu vzájomne výhodnej spolupráce".

"Nadchádzajúce ministerské stretnutie EÚ s východnými partnermi a summit v decembri preto musia priniesť konkrétne prísľuby prehlbovania ďalšej spolupráce s jasnou perspektívou európskej budúcnosti našich partnerov," povedal Klus, pričom poukázal najmä na Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavsko.

Vo vzťahu k Arménsku a Azerbajdžanu je podľa šéfov diplomacií krajín EÚ dôležité pokračovať v spolupráci, ktorá zodpovedá ich potrebám, ako aj záujmom EÚ. Zohľadňujúc vývoj v Bielorusku bude EÚ naďalej pokračovať v podpore občianskej spoločnosti. Po uvalení sankcií na bieloruský režim v júni toho roku Minsk pozastavil svoju účasť vo Východnom partnerstve, čo zástupcovia štátov EÚ s poľutovaním vzali na vedomie.

Ohľadne arabských štátov ministri vyzdvihli ich mediačné postavenie vo viacerých konfliktoch na Blízkom východe a v Afganistane.

Témou rokovania bola aj zhoršujúca sa humanitárna kríza v Etiópii, kde už takmer rok zúri ozbrojený konflikt. Milióny ľudí museli opustiť domovy a potrebujú potravinovú pomoc, pričom takmer milión ľudí čelí hladomoru. Zároveň v krajine dochádza k závažnému porušovaniu ľudských práv a násiliu páchanom na civilnom obyvateľstve.

"Slovensko plne podporuje úsilie EÚ zamerané na okamžité zabezpečenie prístupu obyvateľstva k humanitárnej pomoci a ukončenie násilia," vyhlásil štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili