Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2021 14:20 | Správy | Politika

Na stole je zmena: Jednorázový príspevok pre azylantov by sa mohol zvýšiť, o koľko?

Jednorázový príspevok pre azylantov by sa mohol zvýšiť z 1,5 násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu na trojnásobok.

Príspevok v rovnakej výške by mal dostať aj cudzinec, ktorému sa poskytla doplnková ochrana. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorú dnes predložilo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Cieľom návrhu zákona je systémovo upraviť prvotnú integráciu azylantov a cudzincov, ktorým bola poskytnutá doplnková ochrana a zosúladenie právneho poriadku Slovenskej republiky s právom Európskej únie. Navrhovaná úprava tiež mení hierarchiu statusov ochrany poskytovaných cudzincom. Ide najmä o uprednostnenie posudzovania a poskytovania doplnkovej ochrany z dôvodu vážneho bezprávia pred udeľovaním azylu na účel zlúčenia rodiny, ale aj pred udeľovaním azylu z humanitných dôvodov.

Novela zavádza aj integračný príspevok pre azylantov alebo cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana počas obdobia šiestich mesiacov. Jeho výška bude 1,5 násobok sumy životného minima a cudzinci ho budú môcť získať na základe písomnej žiadosti. „Je potrebné uviesť, že v prípade integračného príspevku ide o sformalizovanie obdobného príspevku, ktorý sa už v súčasnosti v Slovenskej republike v porovnateľnej výške poskytuje z prostriedkov Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Rovnako je to aj ohľadom sociálneho poradenstva, psychologického poradenstva a kurzu kultúrnej orientácie,“ vysvetlil rezort vnútra v návrhu zákona.

Podľa novely totiž ministerstvo zabezpečí azylantom a cudzincom, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, sociálne poradenstvo, psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie. Sociálne a psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie zabezpečí ministerstvo aj pre žiadateľov o udelenie azylu na základe ich individuálnych potrieb. V predkladanej zmene zákona ministerstvo umožní ubytovať v integračnom stredisku aj cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, čím sa v rámci prvotnej integrácie aj v tejto oblasti zjednocuje postavenie týchto osôb s azylantmi.

Ministerstvo vnútra tiež navrhuje skrátiť prístup na trh práce pre žiadateľov o udelenie azylu zo súčasných deväť mesiacov od začatia konania na šesť mesiacov od začatia konania. „Poznatky z praxe poukazujú na skutočnosť, že skorším začlenením na trh práce sa eliminuje sociálna frustrácia žiadateľov z dlhodobého čakania na rozhodnutie, zlepšujú si svoje znalosti slovenského jazyka a kultúrnych reálií, čo celkovo prispieva k lepšej integrácii a prispôsobeniu sa slovenskej spoločnosti. Vzhľadom na dlhodobú potrebu zahraničných zamestnancov možno považovať skorší prístup žiadateľov na trh práce za prínosný pre trh zamestnanosti na Slovensku,“ doplnil rezort.

Pripomienkovanie návrhu zákona konči 8. novembra. Účinnosť zákona navrhuje ministerstvo od 1. júna 2022.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku