Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 12:02 | Správy | Zahraničné správy

Šesť Slovákov má v Kodani prestížne zamestnanie: Veľmi dôležitá náplň práce

V Európskej environmentálnej agentúre (EEA) sídliacej v dánskej Kodani pracuje šesť Slovákov. Štyria Slováci sú stálymi zamestnancami. Dvaja sú národnými expertmi na adaptáciu na zmenu klímy a kvalitu ovzdušia.

Pre TASR to uviedol Milan Chrenko, Slovák pracujúci v EEA.

EEA je agentúrou Európskej únie pôsobiacou od roku 1994. Jej úlohou je poskytovať "včasné, cielené a spoľahlivé informácie o životnom prostredí" na základe údajov z členských a spolupracujúcich krajín a spracovať ich do európskych požiadaviek, približuje Chrenko. Experti EEA dáta analyzujú a vytvárajú tak obraz, v akom stave je životné prostredie a jeho jednotlivé oblasti ako voda, pôda, ovzdušie, odpady či zmena klímy. Druhou časťou práce je posilňovať spoluprácu krajín v oblasti životného prostredia a zmeny klímy, vysvetlil.

Národných expertov vysiela krajina do agentúry na maximálne štyri roky. Majú pomôcť krajinám s ich problémovými oblasťami. Naši experti sú v priamom kontakte so slovenským ministerstvom životného prostredia. "Pre nás to znamená, že máme priamy kontakt s krajinami a lepšie rozumieme špecifikám danej krajiny," podotkol Chrenko. Slovenskí experti sú v súčasnosti v agentúre zameraní na adaptáciu na zmenu klímy a kvalitu ovzdušia.

"Národní experti majú v EEA možnosť pracovať so špičkovými expertmi z celej Európy a s najnovšími poznatkami a technológiami a tak si zvyšovať svoju odbornosť," hovorí Chrenko. Dodal, že cieľom je, aby experti po návrate do svojej krajiny poskytovali expertízu ministerstvu životného prostredia a inštitúciám v SR.

Dáta a informácie o stave životného prostredia získava EEA najmä prostredníctvom Európskej environmentálnej informačnej a monitorovacej siete (Eionet), do ktorej sa informácie dostávajú z národných kontaktných miest vrátane Slovenska. "Legislatíva ukladá povinnosť všetkým krajinám Európskej únie nominovať kontaktné body v jednotlivých krajinách a vytvoriť tak národné siete s expertmi na ovzdušie, vodu, odpady, obehovú ekonomiku, biodiverzitu a klimatickú zmenu a pod.," uviedol Chrenko.

Zároveň si nemyslí, že by si krajiny dáta o stave životného prostredia prilepšovali. Sieť zhromažďuje informácie o životnom prostredí a má nastavené vysoké štandardy, akým spôsobom sa majú informácie zhromažďovať a reportovať. Dáta sa tiež porovnávajú s predchádzajúcim obdobím. "Myslím si, že by si málokto dovolil reportovať niečo, čo nie je pravda," skonštatoval Chrenko.

Každých päť rokov vychádza z dielne EEA správa o stave životného prostredia v Európe. Report je podľa Chrenka kľúčový najmä pre tvorcov politík a odbornú verejnosť. EEA im dáva súhrnné informácie o jednotlivých oblastiach životného prostredia. Európska komisia a členské krajiny tak vedia, aká je situácia, a podľa toho nastavujú ciele politík a jednotlivé aktivity. Chrenko dopĺňa, že agentúra sprístupňuje svoje dáta a informácie najmä v digitálnej podobe, vydáva však aj ročné správy tzv. Signals, správy o environmentálnych problémoch či tematické správy.

V súčasnosti tvorí EEA 27 členských štátov Európskej únie spolu s Islandom, Lichtenštajnskom, Nórskom, Švajčiarskom a Tureckom. Spolupracujúcimi krajinami je šesť krajín západného Balkánu - Albánsko, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Kosovo. Slovensko sa stalo súčasťou EEA v roku 2001.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!