Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2021 13:21 | Správy | Domáce správy

Dvojica, ktorá vraždila pre pocit: Psychiater zhodnotil ich stav, trpia duševnou chorobou?

Dvojica obžalovaných v kauze vraždy „pre pocit" netrpí žiadnou duševnou chorobou.

Uviedol to v piatok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku psychiater Ivan André. Ako uviedol, u obžalovaného Rudolfa D. je možné registrovať poruchu osobnosti, tá však vzhľadom na jeho vek 20 rokov nie je ustálená.

„Rozvíja sa disocíálny osobnostný vývoj," povedal znalec André. Pokiaľ ide o Milana J., ten sa pri spáchaní skutku podľa Andrého podriadil dominantnému Rudolfovi D. „Ochranné opatrenia z medicínskeho hľadiska nie sú namieste," doplnil psychiater.

Podľa znalca z oblasti psychológie Dušana Kešického je pri zhodnotení všetkých faktorov prognóza resocializácie obžalovaného Rudolfa D. relatívne negatívna. Nie je to však podľa neho možné konštatovať definitívne vzhľadom na jeho pomerne nízky vek. „Ja nemôžem zamietnuť možnosť toho, že dôjde k resocializácii," skonštatoval Kešický. Spáchaný skutok je podľa neho dôsledkom snahy Rudolfa D. uvoľniť nahromadené napätie. „Cítil, že mu takýto skutok pomôže v stave vysokej úzkosti," uviedol psychológ. Zároveň zhodnotil, že riziko agresívneho správania je u obžalovaného momentálne veľmi vysoké. To sa však môže znižovať v súvislosti so zvyšovaním „zrelosti".

Otvoriť galériu
V prípade Milana J. je podľa Kešického prognóza resocializácie vyvážená. Zároveň skonštatoval, že obžalovaný má potrebu viazať sa na iné osoby. „Viaže sa k tomu, kto je ochotný ho prijať," povedal.

Vražda sa stala v presne neustálenom čase na prelome januára a februára tohto roku v Martine. Dvaja muži mali podľa prokuratúry svoju obeť, príležitostného murára Jozefa z Dubového, zavraždiť len preto, lebo jeden z nich chcel vraj zistiť, „aké to je zabiť človeka“. Obžalovaní Jozefa nalákali do opusteného krytu civilnej obrany pod zámienku pitia alkoholu. Tam ho napadli dreveným hranolom a kopali ho do hlavy a iných častí tela. Predtým sa ho Rudolf D. opýtal, „aký je to pocit, že tejto noci zomrie". Útok trval podľa obžaloby približne 30 minút, pričom obeti jeden z obžalovaných tiež skočil na krk. Rudolf D. následne podrezal obeti hrdlo a Milan J. mu zarezal sklennou črepinou do viacerých častí hlavy. Dôvodom bolo, že chcel vidieť mozog obete.

Podľa svedeckých výpovedí Rudolf D., ktorý bol už v minulosti trestaný pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo, po vražde ukázal telo obete niekoľkým kamarátom. Zároveň sa im vyhrážal pokiaľ by vec ohlásili.

Obaja obžalovaní, ktorí na začiatku procesu priznali vinu, sú stíhaní väzobne. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v tejto súvislosti avizoval, že v prípade Rudolfa D., ktorý mal byť hlavným strojcom útoku, bude navrhovať doživotný trest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!