Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2021 11:59 | Správy | Domáce správy

Prieskum odhalil zmýšľanie nezaočkovaných Slovákov: Paradoxné, o čom sú presvedčení

Väčšina ľudí si myslí, že sa v najbližších mesiacoch koronavírusom nenakazia.

Najviac sú o tom presvedčení respondenti, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Najčastejšie očakáva nakazenie sa skupina respondentov, ktorí sa ešte len plánujú dať zaočkovať. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Mnforce, ktorý iniciovala komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. Prieskum je súčasťou projektu s názvom Ako sa máte, Slovensko?, ktorý od marca roku 2020 sleduje postoje obyvateľov Slovenska. V poradí 11. prieskum sa realizoval v období od 5. do 10. októbra 2021, teda v čase, keď sa na Slovensku zhoršovala epidemická situácia a na základe COVID automatu tu neostal žiaden zelený okres vo fáze monitoringu.

Vo výskume mali respondenti možnosť odpovedať na otázku, či si myslia, že sa v najbližších mesiacoch nakazia koronavírusom. Len 8,2 % respondentov odpovedalo možnosťami ’áno’ alebo ’skôr áno’. Naopak, 55,2 % respondentov odpovedalo ’nie’ alebo ’skôr nie’. Viac ako tretina respondentov odpovedala, že nevie. Výrazný rozdiel je vidieť v odpovediach ľudí, ktorí sa už dali zaočkovať a tých, ktorí sa dať zaočkovať neplánujú. Kým v skupine zaočkovaných je 9,2 % takých, ktorí očakávajú, že sa koronavírusom nakazia, v skupine ľudí, čo sa zaočkovať neplánujú, je tento podiel len 5,1 %. Veľmi výrazný je rozdiel pri odpovedi ’nie’ a ’skôr nie’. Až 62,7 % respondentov, ktorí sa očkovať neplánujú, si myslí, že sa koronavírusom nenakazia. Medzi zaočkovanými je takýchto respondentov len 53,1 %.

V skupine respondentov, ktorí sa zaočkovať neplánujú, je odpoveď ’nie’ celkovo najčastejšou odpoveďou na otázku, či si myslia, že sa nakazia koronavírusom. Najviac respondentov (21,6 %), ktorí očakávajú, že sa v najbližších mesiacoch nakazia, je v malej skupine ľudí, ktorí sa ešte nezaočkovali, ale deklarujú, že sa plánujú dať zaočkovať. Aj skupina respondentov, ktorá COVID-19 prekonala si myslí, že sa nakazí častejšie než respondenti, ktorí očkovanie odmietajú. To, že sa koronavírusom nenakazia, si myslia častejšie starší respondenti a respondenti, ktorí uviedli, že sa epidémie koronavírusu neobávajú. Odpoveď na otázku nesúvisí s aktuálnou pandemickou situáciou v okrese. Ľudia žijúci v bordových alebo červených okresoch si nemysleli, že sa nakazia častejšie, než si to mysleli ľudia žijúci v oranžových, menej rizikových okresoch.

„Zistenie, že nezaočkovaní si nemyslia, že sa v najbližších zimných mesiacoch nakazia koronavírusom zodpovedá záveru, že ľudia, ktorí očkovanie odmietajú, zároveň podceňujú riziko nakazenia sa. Zaujímavá je skupina 6,5% respondentov, ktorí sa očkovať dať ešte len plánujú. V tejto skupine je najvyšší podiel ľudí, ktorí očakávajú, že sa koronavírusom v najbližších mesiacoch nakazia. Naznačuje to, že obava z nakazenia je v súčasnosti motivátorom dať sa zaočkovať len pre relatívne obmedzenú skupinu ľudí, ktorí s očkovaním síce dlho váhali, ale nebezpečnosť ochorenia COVID-19 nezľahčujú,” spresnil výskumník Sociologického ústavu SAV Miloslav Bahna. „Je pozoruhodné, že napriek tomu, že tu máme už tretiu vlnu pandémie až vyše 60 % z tých, čo sa neplánujú zaočkovať, stále podlieha ilúzii vlastnej nezraniteľnosti, ktorá je často sprievodným javom odmietania očkovania. Viac než 50 % z už zaočkovaných či z tých, čo sa plánujú dať zaočkovať naopak zrejme dôveruje tomu, že očkovanie ich pred nákazou účinne ochráni,” dodáva za Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV Barbara Lášticová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!