Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2021 12:00 | Správy | Koronavírus
Foto

Tretia vlna COVID-19 rastie: Prečo ešte nemáme čierne okresy?! Ako to vidia hygienici a epidemiológovia

Nové rozdelenie okresov, no žiadne najhoršie - čierne regióny. Napriek tomu, že čísla infikovaných a hospitalizovaných stále rastú, okresy s najhoršími číslami zostali bordové.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Regionálni hygienici tvrdia, že situácia až taká zlá nie je a jednotlivé opatrenia zatiaľ nie je potrebné sprísňovať. Ako je možné, že sa Svidník, Bardejov, Stará Ľubovňa či Čadca vyhli najprísnejším opatreniam?Najdramatickejší vývoj zažívajú severné okresy a pokračujúci trend predpovedajú aj analytici.

„Všetky okresy na severe za Tatrami naďalej rastú, ale Bardejov bude budúci týždeň kulminovať v 14-dňovej incidencii a čoskoro čakáme zlomenie krivky. Čím vyššie, tým lepšie, zlom bude mať šancu byť zásadný a trvalý. Druhým krajom s vysokými číslami je Žilinský kraj. Kysuce s okresmi Čadcou a Kysuckým Novým Mestom a spádová Žilina pôjdu podobnou cestou ako okresy okolo Bardejova a čakajú ich 2 týždne rastu na hodnoty nad 1 000 v 14-dňovej incidencii,“ uviedli analytici Dát bez pátosu.

Otvoriť galériu

„Na severe a západe Slovenska tie okresy mali aj minulý rok vyššiu chorobnosť, čo bolo ovplyvnené reťazovým šírením škola - rodina - zamestnanie, pretože to sú priemyselnejšie okresy,“ vysvetlila epidemiologička Henrieta Hudečková.

Regionálni hygienici sa na základe zváženia epidemiologickej situácie rozhodli ponechať v okresoch voľnejšie opatrenia. „Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú samostatné subjekty so skúsenými odborníkmi: situáciu a jej možný vývoj vo svojich územných obvodoch pravidelne vyhodnocujú, navyše ako ľudia z terénu poznajú lokálne špecifiká. Navrhovanie protiepidemických opatrení v regiónoch je z ich strany teda vec komplexného pohľadu,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Rašková.

Čo možno očakávať?

Predikcie analytikov sa menia a to, ako bude tretia vlna vyzerať, stále nie je úplne jasné. Ráta sa s tým, že počty infikovaných budú najbližšie týždne stúpať. „Denný priemerný počet pozitívnych z PCR testov 1 342 sa veľmi pravdepodobne dostane na viac ako dvojnásobok. Predpokladáme do 3 týždňov pred Dušičkami,“ predpovedajú analytici.

Počet hospitalizovaných by však podľa odborníkov nemal presiahnuť kapacity nemocníc. „Rovnako sa priemerné denné príjmy do nemocníc dostanú z dnešných 90 na trojnásobok v novembri, čo bude však regionálne inak rozložené, ako je to dnes. Sever Slovenska si vtedy už oddýchne, delta sa presunie Považím a stredom Slovenska aj na juh a juhozápad,“ znejú predikcie, koré hovoria aj o vyššom počte úmrtí denne. Tie môžu dosiahnuť niekoľko desiatok.

Bardejov

Najviac testovaných bolo medzi mladými 

Ivana Klobušovská, regionálna hygienička

  • Počet testovaných nás zaraďuje medzi najhoršie okresy, avšak najviac pozitívne testovaných bolo vo vekovej skupine 10 - 14 r., 15 - 19 r., 35 - 44 r. (deti bez klinických príznakov, resp. s miernym priebehom ochorenia). Zvýšil sa počet testovaných u žiakov zákl. a stredných škôl v súvislosti s možnosťou skrátenia karantény na 7 dní, a tak možnosťou opakovane začať prezenčné vyučovanie v danej triede. Počet pozitívnych testov v 39. týždni v rizikovej skupine 50+ bol rovnaký, ako sme mali hlásený v predchádzajúcom týždni. Podľa informácií z NsP Bardejov bola aktuálna situácia v nemocnici stabilná. Rovnako počet výjazdov RZP je v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nižší. Na základe zhodnotenia epidemiologickej situácie v okrese Bardejov a týchto indikátorov sme navrhli ponechať okres Bardejov v 2. stupni ostražitosti.
pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!