Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2021 14:33 | Šport | Šport mix
Foto

Adam Žampa pred novou sezónou: Verím, že to chrbát vydrží

Slovenský lyžiar Adam Žampa (31) si chce s výhľadom ZOH 2022 v Pekingu zlepšiť v novom ročníku Svetového pohára štartové číslo. V predchádzajúcej sezóne v obrovskom slalome sedemkrát bodoval, dvakrát sa umiestnil v elitnej desiatke a ako prvý Slovák sa prebojoval na finálové podujatie SP.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Dokázal to napriek problémom s chrbtom, ktoré ovplyvnili letnú prípravu. Tridsaťjedenročný Žampa sa v tejto fáze kariéry vyprofiloval ako špecialista na technicky najnáročnejšiu alpskú disciplínu. Na majstrovstvách sveta v nej obsadil ôsmu priečku a sústredí sa na ňu aj v nadchádzajúcej zime. Pre doliečovanie chrbta sa na lyžiach začal pripravovať neskôr, techniku dolaďoval vo Švajčiarsku. Úvodná súťaž je na programe v nedeľu 24. októbra v rakúskom Söldene.

"Vrcholí to, verím, že všetko je veľmi dobre nastavená. Po lyžiach je to sem-tam bolestivé, snažím sa to s mojím fyzioterapeutom dávať dokopy cvičením. To je jediná cesta, verím, že to bude držať celú sezónu. Teším sa na Sölden, v prvých pretekoch človek vždy čaká, čo bude. Určite sa budem snažiť nadviazať na výsledky z minulej sezóny, ja už nemám čo stratiť. Nejaké výsledky za sebou mám, ak to chcem zlepšiť, musím jazdiť naplno a byť zdravý. Mám dosť skúseností, ako súťažiť vo Svetovom pohári. Je to o maličkostiach, ktoré človek niekedy vie a niekedy nevie ovplyvniť. Minulú sezónu mi sadol materiál, robím všetko, aby bol v tejto sezóne ešte lepší," povedal Žampa na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Na sústredení mal možnosť porovnať sa aj s obhajcom veľkého glóbusu Alexisom Pinturaultom z Francúzska. Na súťažných svahoch bude podľa slovenského reprezentanta dôležitá konštantnosť:

"Medzi 1. a 30. miestom je rozdiel 1,5 sekundy. Stačí jedna malá chyba v jednej bráne a je koniec. Treba si uvedomovať každý jeden oblúk, človek nikdy nevie, ktorý môže byť posledný. V mužskom lyžovaní nie je čo špekulovať. Je veľmi dôležité vyjazdiť si dobré číslo, ja som vsadil na kartu obrovského slalomu. Prerazil som tam a nadviazať na výsledky sa budem snažiť aj preto, aby som si zlepšil štartové číslo. Keď je človek v prvej pätnástke, čo pre mňa nie je veľmi ďaleko, tak sa čísla žrebujú. Ak si človek vyžrebuje osmičku alebo desiatku, dokáže to urobiť veľmi veľké rozdiely. Chcem si do olympiády vyjazdiť čo najlepšie štartové číslo, aby som tam mohol podať čo najlepší výkon."

V predchádzajúcej sezóne SP dvakrát zabodoval v "obráku" aj Andreas Žampa (24. a 27. miesto), Adam vidí v mladšom bratovi väčší potenciál: "Ja mu vďačím, keby on nebol na tréningoch taký rýchly, nevedel by som ešte zrýchľovať. On ma posúva a v pretekoch to bolo väčšinou opačne, že ja zajazdím a on je 27. s chybou, pritom všetci vedeli, že je na tom lepšie ako ja." Najmladší z bratskej trojice Teo Žampa bude súťažiť v Európskom pohári.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!