Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2021 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Skalická nemocnica oslavuje 80 rokov od svojho založenia: Cez ťažké vojnové časy až po samostatnosť

Fakultná nemocnica AGEL Skalica si v tomto roku pripomína významné výročie. V roku 1941 bola vložená zakladajúca listina novej nemocnice do základného kameňa. Pred 80 rokmi sa takto začala písať v regióne história poskytovania zdravotnej starostlivosti pod hlavičkou nemocnice.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Zdravotnícke zariadenie v čase svojho vzniku spĺňalo nároky na nemocničnú starostlivosť. Hlásili sa vykonané zákroky, nemocnica mala potrebné laboratórne zariadenie, prístrojové vybavenie a aj dostatočný počet kvalifikovaného personálu. Požiadavka vybudovať nemocnicu bola vyústením potrieb obyvateľstva spádovej oblasti Skalicka, Senicka, Myjavska.

Ako uvádza Martina Pavliková, hovorkyňa AGEL SK, k jej vytvoreniu nakoniec prispelo viacero faktorov. Predovšetkým vojaci a ich rodinní príslušníci mali pozitívnu skúsenosť s nemocničným ošetrením v iných mestách. Vzhľadom na riedku železničnú sieť a len počiatočné štádiá iných foriem dopravy bola dostupnosť do iných nemocníc slabá, sanitky Červeného kríža boli v tom čase po jednom kuse na okresy Skalice, Senice a Myjavy.

V ťažkých vojnových časoch Slovenského štátu v roku 1944 bola nová stavba prevádzky schopná tak, že sa stala expozitúrou Štátnej nemocnice v Bratislave a po bombardovaní Bratislavy sem prišlo 62 ranených aj s lekármi. Nemocnica mala 150 postelí a 50 postelí v bývalej Gazdinskej škole, v terajšom gynekologicko-pôrodníckom pavilóne. Bolo tu tiež chirurgicko-pôrodnícke, interné a infekčné oddelenie. Tieto oddelenia poskytovali všetky odborné zdravotnícke služby. Do roku 1949 bola kapacita lôžok 160, ale núdzovo bolo možné hospitalizovať až 220 pacientov.

Otvoriť galériu

Aby nemocnica získala dnešnú podobu a štatút fakultnej, podpísalo sa pod súčasný stav nemocnice úsilie dvoch desiatok riaditeľov, desiatok primárov, stoviek lekárov, zdravotných sestier a stoviek ďalších zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov.

Predchodcovia súčasnej skalickej nemocnice

V 15. storočí slúžilo pre účely zdravotnej starostlivosti o chorých a starých zariadenie označované ako špitál. Zakladateľom bol Štibor zo Štiboríc, pán hradu Beckov, ktorý dostal Skalicu od kráľa Žigmunda koncom 14. storočia. Špitál sídlil v budove dnešného Štíboru (mestské centrum sociálnych služieb). V 18. storočí sa ošetrovaniu chorých v Skalici venovali Milosrdní bratia (MB). Zdravotná starostlivosť v rukách rehole a v priestoroch kláštoru MB zostala aj pri zriadení miestnej nemocnice na základe dohody s mestom v roku 1796. Úroveň poskytovaných služieb však nedosahovala požadovanú úroveň vtedajších nemocničných zariadení, kde by denne vykonával požadovanú starostlivosť odborný lekár. Úradný dozor vykonával a niektorých pacientov liečil mestský lekár, ale prevažná starostlivosť bola v rukách ošetrovateľov a felčiarov z radov MB.

pokračovanie
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?