Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2021 17:46 | Správy | Zahraničné správy

Násilná smrť dôstojníka KGB v Minsku: Kvôli komentárom na internete zatkli už 200 ľudí

Asi 200 ľudí bolo v Bielorusku zadržaných za urážlivé komentáre, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach v súvislosti s nedávnou násilnou smrťou dôstojníka KGB v Minsku.

Informoval o tom vo štvrtok bieloruský minister vnútra Ivan Kubrakov. Podľa agentúry Interfax Kubrakov spresnil, že zadržané osoby na internete písali výzvy zabíjať "nielen príslušníkov KGB, ale aj občanov, ktorí majú iný názor".

"Preto vyzývam všetkých, aby sa zamysleli, zjednotili sa a žili v našej krajine v mieri," apeloval minister, ktorý súčasne vyzval manažérov podnikov, aby svojich zamestnancov poučili, "ako sa majú správať na ulici a ako sa správať na internete".

K zadržaniu kritikov súčasného režimu v Bielorusku došlo po prestrelke z 28. septembra v bytovom dome v Minsku, pri ktorej zahynuli vojak špeciálnych síl KGB Dzmitryj Fedasiuk a zamestnanec IT spoločnosti EPAM Systems Andrej Zeľcar.

KGB informovala, že Zeľcar zastrelil Fedasiuka pri zásahu komanda vojakov špeciálnych síl v jeho byte. Zeľcar prišiel o život pri odvetnej streľbe.

KGB vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke uviedla, že bezpečnostné zložky v daný deň v Minsku zasahovali na adresách, kde sa "môžu nachádzať osoby zapojené do teroristických aktivít", pričom v jednom z bytov spustil paľbu "obzvlášť nebezpečný zločinec".

Generálna prokuratúra tvrdí, že príslušníci KGB konali v rámci zákona a do bytu vnikli na základe príkazu na domovú prehliadku.

Zeľcarova 40-ročná manželka, ktorá natáčala dianie v byte mobilným telefónom, bola zadržaná a je vo väzbe.

Bezprostredne bol o kauze informovaný aj Západom neuznávaný prezident Alexandr Lukašenko, ktorý nariadil situáciu prešetriť a poskytnúť pomoc rodine zastreleného príslušníka KGB.

S týmto prípadom súvisí aj zablokovanie prístupu na web denníka Komsomoľskaja pravda (KP), ktorý zverejnil článok o Zeľcarovi a v ňom vyjadrenie jeho spolužiačky, čo bieloruské úrady označili za snahu o "prikrášlenie páchateľa" trestného činu. Vedenie KP neskôr oznámilo, že zatvára svoju pobočku v Bielorusku.

Spravodajca KP v Bielorusku Henadz Mažejka bol zadržaný a vypočúvaný. Podľa bieloruských úradov novinár ešte pred svojím zadržaním v Bielorusku opustil územie republiky a pokúsil sa z Ruska odcestovať do tretej krajiny.

Ruské štátne médiá a dokonca aj hovorca Kremľa kritizovali uväznenie novinára a rada pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta vyzvala na Mažejkovo prepustenie na slobodu.

Deň po tragédii bieloruské diaspóry vo Varšave, v Kyjeve a vo Vilniuse uskutočnili akcie na pamiatku Andreja Zeľcara. Prívrženci Lukašenkovho režimu zasa nosili kvety k budovám KGB, aby si uctili pamiatku zastreleného dôstojníka.

Podľa politológa Valeryja Karbaleviča tento prípad a reakcia bieloruskej spoločnosti naň je dôkazom jej rozdelenia, keďže časť ľudí na strane vlády vníma ako obeť príslušníka KGB, zatiaľ čo prívrženci opozície považujú za hrdinu Zeľcara.

"Bieloruská spoločnosť je radikálne rozdelená a obe jej časti hodnotia akékoľvek udalosti v Bielorusku rôznymi spôsobmi, diametrálne odlišnými spôsobmi," poznamenal Karbalevič podľa webu Belaruspartizan.by s tým, že "keď Bielorusi strieľajú na Bielorusov, je to tragédia".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia