Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2021 13:57 | Správy | Domáce správy

Kauza nákupu ultrazvukov: Obžalovaného Branislava Paška, synovca nebohého Pavla Pašku († 60), odsúdili

Obžalovaného Branislava Pašku, synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, v utorok odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu na sedem rokov väzenia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloval zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Proces trval zhruba rok a pol. Prokurátor v záverečnej reči navrhoval súhrnný trest sedem rokov nepodmienečne. Branislavovi Paškovi hrozil trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

K skutku došlo ešte v roku 2013, keď obžalovaný ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach mal uprednostniť víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, problémom bola aj cena prístrojov. Nemocnicu ultrazvuky vyšli údajne takmer dvojnásobne drahšie a mala preplatiť viac ako 160.000 eur.

Podľa prokurátora ÚŠP znalkyňa, ktorú pribrali do konania, spochybnila sumu 380.000 eur bez DPH, ktorá mala byť konečnou za nákup štyroch ultrazvukov pre rôzne oddelenia. Hodnotu prístrojov ustálila na sumu viac ako 212.000 eur.

Podľa obhajoby nebolo preukázané, že obžalovaný skutok spáchal. Obhajca Sergej Romža reagoval, že jeho klient sa nijakým spôsobom nepodieľal na protiprávnom konaní a neporušil svoju povinnosť. Žiadal oslobodenie klienta spod obžaloby. Priamo v súdnej sieni Branislav Paška zahlásil odvolanie. O tom rozhodne Najvyšší súd SR.

Po prevalení tejto kauzy nákupu, ktorý riadili nominanti Smeru, sa zatiaľ neprávoplatne odsúdený Branislav Paška smutne zviditeľnil aj spolu s bratmi Martinom (43) a Marošom (40) bitkou ešte v novembri 2015 v centre Košíc. Za výtržníctvo a ublíženie na zdraví ho tohto roku v júni definitívne Krajský súd Košice uznal vinným a potrestal ho dvojročným väzením s podmienečným odkladom na tri roky.

V UNLP však ako radový zamestnanec skončil minulý mesiac po takmer ročnej maródke. Po nástúpe do práce ho totiž čakala okamžitá výpoveď... "UNLP sa v tejto chvíli nebude k rozsudku vyjadrovať, nakoľko nepoznáme obsah samotného rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu," uviedla na margo prípadu ich už bývalého zamestnanca hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí