Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2021 09:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Jitka Molavcová o svojom obľúbenom kolegovi a priateľovi Jiřím Suchom: Čo na oslávenca prezradila?

V prvý októbrový deň oslávila významné životné jubileum legenda českého divadelníctva Jiří Suchý.

Herec, spevák, spisovateľ, textár, výtvarník... Predovšetkým však skvelý kolega a priateľ. Tak o ňom hovorí herečka a speváčka Jitka Molavcová (71), ktorá po boku Suchého prežila desiatky rokov. Čo na oslávenca prezradila?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Spolupráca Molavcovej so Suchým sa začala hádam už v momente, keď na peknú blondínku upozornil svojho kolegu a kamaráta Jiří Šlitr. „S Jirkom Šlitrom sme mali takú hru – cez prestávaku sme si hovorili, kde sedí nejaká pekná slečna. No a ešte dávno predtým, než sme sa stretli, upozornil ma Jirko práve na Jitku, ktoré sedela v prístavku. Zistili sme, že je pekne trhlá, že má zmysel pre humor a komiku,“ vyjadril sa o Jitke Jiří Suchý, ktorý po smrti Šlitra v roku 1969 hľadal do partie niekoho, kto by výnimočného kolegu a parťáka nahradil.

„Bol som bezradný, ale prišiel dar z nebies - Jitka Molavcová. Nechcel som, aby Šlitra nahradil muž, najmä kvôli budúcemu porovnávaniu každého výkonu. Preto po konkurze padla voľba na Jitku,“ povedal Suchý. S Jitkou Molavcovou vytvoril Suchý sériu inscenácií pod názvom Jonáš a Melicharová (1986) s pesničkami zo semaforských predstavení.

 

Je sám sebou

Má dušu dieťaťa, ktoré sa mení podľa únavy, radosti, smútku, zážitkov. Na nikoho sa nepodobá, je sám sebou. Je klanom, pred ktorým muži s úctou snímajú klobúk a dámy mäknú.

 

Je všeumelec

Vari neexistuje umelecký odbor, o ktorý by svojím talentom nezavadil. Píše básne, piesne, knihy, bloguje... Je dramatik, scenárista, filmový a divadelný režisér, javiskový aj kostýmový výtvarník, maliar, grafik, hudobný skladateľ, inštrumentalista – hrá na klavír, kontrabas, bendžo a klarinet.

 

Je športovec

Raz na zájazde sme išli po schodoch v hoteli, kde sme boli ubytovaní a rozprávali sme sa. Izby sme mali na piatom poschodí. A my sme šli, šli a šli... Hovorili sme a hovorili a naraz sme sa ocitli na desiatom poschodí!

Je ako víno

Je šarmantný! Šarm, to je krásne slovo... Šarmantný človek má v sebe bublinky, tak ako šampus. Jirko má mladú dušu, je ako mladé víno.

 

Je usilovný

Niekedy sa mi nepáči, aký je snaživý a pracovitý. Je to kladná vlastnosť, ale svojou usilovnosťou nás, mladších, občas zahanbuje.

 

Je profík

Keď mal starosti, vždy som to vedela. Mal totiž smutné oči. Spomínam si, že keď zomrela jeho prvá manželka, výtvarníčka Běla, nedal na sebe nič poznať. Točili sme vtedy film Jonáš a Melicharová. Hoci prežíval neskutočný smútok, neprerušil nakrúcanie. Dokázal sa akoby povzniesť nad tú bolesť.

 

Je zberateľ

Má množstvo koníčkov, je vášnivým zberateľov hádam všetkého. Zbiera grafiky, lyžičky, cínových vojačikov, prilby a mnoho iných vecí.

 

Herecká legenda Jiří Suchý: 

Narodil sa 1. októbra 1931 v Plzni. Vyrastal v Klatovoch a neskôr v Prahe. Vyučil sa za reklamného grafika. V roku 1958 založil Divadlo na zábradlí. Napísal preň svoju prvú hru Kdyby tisíc klarinetů, v ktorej si aj zahral. Nechcel byť však len textár a dramatik, ako ho vnímali ostatní členovia divadla, a tak o rok neskôr založil s Jiřím Šlitrom nové, dnes legendárne divadlo Semafor (Sedm Malých FORem).

Pre Suchého sa stalo celoživotným projektom. V 70. rokoch sa jeho meno ocitlo na indexe kvôli podpisu manifestu Dvetisíc slov. Komunisti ho zbavili vedenia divadla Semafor a tiež možnosti nakrúcať filmy a vystupovať v televízii. Sankcie povolili až v polovici 80. rokov, keď sa poetika Semaforu objavila vo filmoch Jonáš a Melicharová a Jonáš 2 aneb jak je důležité míti Melicharovou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie