Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2021 11:10 | Správy | Zahraničné správy

Izrael vydáva covidové preukazy za prísnejších podmienok: Tretia dávka je nutná

Pre technické problémy odložila izraelská vláda o niekoľko dní zavedenie nových pravidiel týkajúcich sa covidových preukazov, ktoré mali začať platiť od nedele.

Informoval o tom denník Times of Israel.

Platnosť doteraz vydaných tzv. zelených pasov, akýchsi vstupeniek na verejne prístupné miesta pre osoby, ktoré sú očkované proti ochoreniu COVID-19, prekonali ho alebo mali negatívny výsledok testu, mala skončiť o polnoci z 2. na 3. októbra. Nové preukazy budú vydávané za prísnejších podmienok – jednou z nich je to, že ich držitelia musia byť očkovaní oboma dávkami dvojdávkových vakcín a treťou posilňovacou dávkou. Ich platnosť v trvaní šesť mesiacov sa začne týždeň po podaní poslednej dávky. Dočasný zelený preukaz pre osoby nespôsobilé na očkovanie, platný maximálne niekoľko dní, je možné získať aj na základe negatívneho výsledku testu na koronavírus, ktorý je potrebné zaplatiť.

V dôsledku uvedených zmien by o zelené pasy prišli takmer dva milióny Izraelčanov. Rezervačný systém nových preukazov na špeciálnej webovej stránke ministerstva zdravotníctva však skolaboval a terajšie preukazy tak budú platné ešte niekoľko dní. Izrael je prvá krajina sveta, ktorá oficiálne začala s očkovaním treťou dávkou proticovidovej vakcíny. Od 1. augusta ju najskôr začali ponúkať osobám nad 60 rokov. Veková hranica sa postupne znížila na všetky osoby vo veku od 12 rokov, ktoré dostali druhú dávku najmenej pred piatimi mesiacmi.

V Izraeli musia všetky osoby od troch rokov preukázať, že boli očkované, prekonali covid alebo mali negatívny výsledok testu, ak sa chcú zúčastniť na športových alebo kultúrnych podujatiach, ísť do posilňovní, múzeí, reštaurácií alebo knižníc. Deti do 12 rokov sú testované zdarma, ostatní si testy platia, pripomína agentúra DPA. Podľa ministerstva zdravotníctva bolo zhruba 61 percent z 9,4 milióna obyvateľov Izraela zaočkovaných dvoma dávkami vakcíny, okolo 37 percent trikrát. Počet hospitalizovaných vo vážnom stave klesol od 17. augusta prvýkrát pod 600 osôb, väčšina z nich nebola očkovaná. Pandémia si od svojho začiatku vyžiadala 7778 obetí.

Nové pravidlá kritizoval zväz izraelských učiteľov, podľa ktorého ich vláda navyše oznámila neskoro. Od nedele totiž pedagógovia bez zeleného pasu, ktorí nechcú absolvovať test na koronavírus, nemôžu učiť, a to ani on-line, a nebudú dostávať plat. Podľa predsedu združenia Rana Eresa to zasiahne asi 50 percent z okolo 80.000 učiteľov. Eres preto požaduje pre učiteľov dvojmesačné prechodné obdobie na zaočkovanie treťou dávkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť