Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2021 14:45 | Šport | Futbal
FotoVideo

Kamarov právnik si po zápase so Spartou nedal servítku pred ústa: Praha má vážny problém s rasizmom!

Fínsky útočník Glen Kamara (25) zabŕdol do osieho hniezda menom Česko ešte počas minulého ročníka Európskej ligy, kedy sa na pôde škótskeho Rangers predstavila Slavia Praha.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Za ňu nastúpil český hráč Ondřej Kúdela, ktorý sa na konci zápasu po tom, ako sa atmosféra vyostrila nepriaznivým výsledkom pre škótskeho majstra dostal do konfliktu. Frustráciu si na súperovi vylial aj Glen Kamara, ktorý sa dostal do potýčky s Kúdelom. Medzi hráčmi prebehla aj slovná výmena, s ktorou sa po zápase začal oháňať celý škótsky klub na čele s trénerom Stevenom Gerrardom a Glenom Kamarom. Tí sa situáciu snažili interpretovať, ako rasizmus zo strany Kúdelu na Kamarovu adresu.

Pred šatňami mal neskôr Kamara pred zrakom svojho trénera a celej českej výpravy fyzicky napadnúť Kúdelu, tento akt však ostal bez akéhokoľvek povšimnutia a trestu. Navyše Ondřej dostal od disciplinárnej komisie trest na desať zápasov.

Osud sa rozhodol spojiť Glena Kamaru s Českom znovu. Tentokrát sa Rangers predstavili na pôde Sparty Praha. Tá mala zákaz diváckej účasti na štadióne, preto tribúny zaplnilo 10-tisíc školákov. Tí evidentne na konfrontáciu Kamaru s Kúdelom nezabudli a pri každom Fínovom dotyku s loptou hromadne pískali a bučali.

Ťažko povedať, či v zápase zasiahla spravodlivosť alebo to bola iba skrátka zhoda náhod, ale Kamara po údere lakťom do súpera videl druhú žltú kartu a z ihriska sa porúčal predčasne. Odchod do šatne mu pochopiteľne "spríjemnili" aj detskí diváci.

Cieľom pískania a bučania divákov bolo pripomenúť Kamarovi kauzu s Ondřejom Kúdelom. Do celej záležitosti sa však obul aj Fínov právnik, ktorý už trochu tradične celú situáciu prekrútil na rasizmus. "Aj napriek tomu, že mali fanúšikovia zákaz vstupu na štadión, klub to nerešpektoval a priviedol tam vyše 10-tisíc školákov. Drvivá časť z nich pískali a bučali pri každom dotyku s loptou na Glena Kamaru a všetkých tmavých hráčov Rangers. Dnešný zápas opäť ukázal, že Praha má vážny problém s rasizmom a UEFA ako obvykle mlčí," povedal Aamer Anwar.

"Kamara a hráči Rangers ukázali svoju profesionálnosť, avšak žiadny hráč by pri výkone svojej práce nemal čeliť niečomu takému. A už obzvlášť nie na európskej úrovni," dodal jedným dychom.

UEFA sa prirodzene snaží bojovať proti rasizmu, aj preto vyhodnocuje aj tie najmenšie a často ničím nepodložené podnety, ako možné rasistické útoky, ktoré nekompromisne trestá. V prípade konfliktu s Kúdelom bola UEFA dokonca schopná prehliadnuť možné fyzické napadnutie, len aby mohla skutok klasifikovať ako rasizmus.

V prípade českých pískajúcich detí na Kamarovu adresu však o rasizme možno hovoriť len ťažko. Vo futbalovom svete sa podobné správanie deje na dennej báze a z najrôznejších dôvodov. Či už je to túžba hráča opustiť klub, prípadne prestup do rivalského klubu a podobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí