Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2021 16:00 | Správy | Domáce správy

Ako bojovať s jesennou a pandemickou depresiou? Skvelé rady koučky Annamárie Higgins si zapamätáte

S príchodom jesene a pochmúrneho, daždivého počasia narastá počet ľudí, ktorí trpia depresiami. Navyše nám na nálade nepridáva ani pandemická situácia, ktorá nám už nejaký čas strpčuje život. Ako sa vyrovnať s tým, čo nevieme ovplyvniť? A naozaj nedokážeme zmeniť, alebo aspoň prispôsobiť veci okolo nás tak, aby sme aj v týchto nevľúdnych časoch mali slnko v duši? Odpovede sme hľadali s holistickou koučkou Annamáriou Higgins.

Registrujete zmenu v správaní ľudí počas pandémie, keď mnohí majú  viac voľna?

Musím konštatovať, že v tomto bola pandémia podporujúca. Viac ľudí sa vrátilo, či našlo v záľubách, ktoré prerastajú do koníčkov. A to má blahodarný vplyv na prevenciu proti depresiám, keďže s rozvojom záľub sa rozvíja aj sociálny kontakt, spolupatričnosť, komunikácia a je prevenciou proti pocitu opustenosti. 

Ľudia pracujú už dlhší čas formou home office. Môže to nepriaznivo ovplyvniť psychiku? 

Môže, zvlášť u ľudí, ktorí prirodzene nepreferujú domáce prostredie. V prvom rade, na prácu v home office nie sú v rodinách podmienky. Priestor, pomôcky, pripojenie na internet... To je stres. Firmy museli a musia prekopať pracovné procesy, stále je veľa zmien, na ktoré musí zamestnanec reflektovať, o zamestnávateľovi ani nehovorím. Stretávam sa v poradni so strachom zo straty zamestnania, nakoľko zmeny v práci boli spojené často so zmenou personálnej matrice a s prepúšťaním. To je veľký stres v tejto dobe.

Ďalším stresom je vykonávanie pracovných úloh v priestore, kde mám zabehnuté iné aktivity, ako sú domáce práce, oddych, sledovanie televízie, čítanie kníh. Odolať a koncentrovať sa je neraz náročné. 
Musíme tiež zobrať do úvahy fakt, že je veľa spolubývajúcich, ktorí nemajú harmonické vzťahy a práve práca mimo domova im zabezpečovala bezpečné prežitie.

Otvoriť galériu

Čo radíte pracujúcim na home office? 

Odporúčam režim, disciplínu, pracovnú dobu. Prijať fakt, že teraz sa robí doma a hľadať na home office pozitíva. Napríklad možnosť podporiť si home office prirodzeným prúdením vzduchu, je podľa mňa u pracujúcich odkázaných na vzduchotechniku veľmi blahodarné. Prosté otvorenie okna, vyvetranie dokáže divy s výkonnosťou. V preferovaných pracovných otvorených priestoroch si ťažko môže každý zamestnanec spríjemniť pracovné prostredie preferovanými vôňami, hudbou. V home office to je viac možné. 

Mnohí majú dobré skúsenosti s éterickými olejmi. Ktorý by ste odporučili na jeseň? 

Preferencia vône je veľmi osobná záležitosť. K podpore dobrej nálady a produktivity vieme zvoliť citrusové vône, ako je divoký pomaranč, grapefruit alebo pomaranč. Bergamot pomáha pri nahromadenom napätí, veľmi pomáha pri pracujúcich, ktorí strácajú motiváciu. Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi účinkami na myseľ. Výrazne znižuje tep srdca, čím nás relaxuje a odkloní od stresu. Rovnako je vhodná pri nespavosti. Škorica je vhodná k prehriatiu, uľavuje a pomáha pri únave, upokojuje pri vyčerpaní a depresii. 

Niektorí ľudia, najmä starší, sú v týchto pandemických mesiacoch odrezaní od rodiny, priateľov, bývajú často sami zavretí vo svojich príbytkoch. Čo s nimi robí jeseň, pandémia a opatrenia s ňou spojené? 

Prináša jednoznačne osamelosť a opustenie sa, neraz vzdanie sa života. A vieme, ako psychika ovplyvňuje možnosť ochorieť. Nie som vyznávač až takýchto opatrení, v tejto aktuálnej dobe, keď máme už ochranné pomôcky, testy, očkovanie a vedomosti o správaní vírusu. Treba rozumne narábať so zavádzaním tvrdých, izolačných opatrení zvlášť u seniorov, ktorí potrebujú rovnako ako deti pocit bezpečia a istoty, vytvorený sociálnym kontaktom s blízkymi, dotykom, objatím, ktoré majú dokázateľne blahodarnejší a efektívnejší vplyv na celkový organizmus a jeho obranyschopnosť, ako izolácia.

Otvoriť galériu

Dotyk v mozgu aktivuje centrum zodpovedné za pocit blaženosti. Znižuje stres, napätie a úzkosť, do tela vyplavuje hormóny šťastia – serotonín a dopamín. Pri dotyku sa uvoľňuje oxytocín, známy ako hormón lásky. Objatie posilňuje srdce, celé fungovanie fyzického tela. A naši rodičia a starí rodičia majú pevnejšiu imunitu, než si myslíme. Sama som bola svedkom, ako v senior centre, kde bola moja mama, prešiel covid. Seniori cez to prešli, staršie opatrovateľky ľahko zamaródili a mladšie ročníky sa nevedeli spamätať. 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi