Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2021 09:30 | Správy | Domáce správy
Foto

Historická budova SND je od mája zatvorená pre havarijný stav: Kedy sa dočkáme rekonštrukcie?

Ľudia sa do historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) tak skoro nedostanú! Obľúbené kultúrne centrum prejde komplexnou rekonštrukciou, ktorá podľa generálneho riaditeľa Mateja Drličku potrvá minimálne do roku 2028!

Dovtedy budú musieť milovníci divadelných inscenácií navštevovať novú budovu SND či iné bratislavské divadlá. Budova je v takom zlom stave, že revíziou v nej musia prejsť takmer všetky objekty a miestnosti.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Z dôvodu havarijného technického stavu budovy, ktorý znemožňuje bezpečnú divadelnú prevádzku, ju uzavreli ešte v máji tohto roka. Napriek tomu, že stav budovy sa prudko zhoršoval už dlhší čas, ministerstvo kultúry nebolo schopné získať peniaze na renováciu. Vláda síce ešte v roku 2017 vyčlenila takmer milión eur na rekonštrukciu SND, väčšina peňazí bola napokon použitá na obnovu riadiaceho systému javiskových zariadení v novej budove Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici.

„Súčasný stav je hlavne vizitkou politických elít a toho, ako ku kultúre pristupujú. Ukazuje sa, kde v prioritách vlády je Národné divadlo, ktoré je, mimochodom, na polovici pohľadníc Bratislavy,“ rozhorčuje sa generálny riaditeľ Drlička. Ten nastúpil do funkcie v januári tohto roka a do dvoch mesiacov dal divadlo zavrieť. „Bolo v úplne nevyhovujúcom stave. Keby sme okamžite nezačali s rekonštrukciou a nechali divadlo napríklad rok zatvorené, dôsledky by boli nepredstaviteľné,“ vysvetľuje.

Keďže je SND národnou kultúrnou pamiatkou, musel zámer rekonštrukcie prejsť aj cez Pamiatkový úrad, ktorý ho vo štvrtok schválil. „To nám umožňuje prejsť do ďalšej fázy, ktorou je súťaž na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti. Tá bude podkladom pre ďalšie procesy verejného obstarávania na obnovu divadla a divadelných technológií,“ priblížil Drlička ďalší postup. Generálny riaditeľ upozorňuje, že rekonštrukcia bude vzhľadom na status národnej kultúrnej pamiatky dlhým procesom.

 „Myslím si, že rok 2028 je ešte veľmi pozitívny odhad,“ hovorí Drlička. „Havarijný stav kultúrnej infraštruktúry je výsledkom dlhodobej nízkej alokácie finančných prostriedkov na jej údržbu. Ministerstvo kultúry v spolupráci s MF SR pristúpilo k tvorbe prvého dlhodobého investičného plánu v kultúre, do ktorého zaradilo aj historickú budovu SND,“ informovalo Ministerstvo kultúry SR.

Problémová je prístavba

Podľa šéfa technicko-prevádzkového úseku SND Róberta Polca bude rekonštrukcia zahŕňať takmer všetky vnútorné priestory divadla od sochárskej výzdoby, kúrenia, elektriky až po divadelné technológie. „Máme na mysli nákladné výťahy, scénické zariadenia, ťahy, točňu, orchestrisko, scénické osvetlenie či elektroakustiku,“ povedal. V interiéri okrem správkyne a pracovníka bezpečnostnej služby nie je nik.

„Je zvláštne, že sme tu sami. Pracujem tu 33 rokov, a takto to nikdy nebolo,“ povedala pani Mária, ktorá je správkyňou. Prezradila nám, že v najhoršom stave sú nákladné výťahy, šatne, javisko a časť suterénu, kde pri silnejšom daždi zateká. Budova je rozdelená na pôvodnú časť a prístavbu, pričom v horšom stave je prístavba.

 

Dúfam, že sa kvalitnej obnovy dožijeme

Katarína Nádaská, etnologička

- Stará budova Slovenského národného divadla je kultúrnou pamiatkou s bohatou históriou. O to väčšia škoda je, v akom stave sa nachádza. Keby sa rekonštrukcia spravila napríklad pred 10  rokmi, bola by určite kratšia a lacnejšia. Realita môže byť nakoniec taká, že to bude trvať ešte dlhšie ako do roku 2028, ak sa jej vôbec dožijeme. Väčšinu kultúrnych pamiatok začneme rekonštruovať až vtedy, keď sa doslova rozpadajú pod rukami.

 

Historická budova SND

  • Postavená bola v roku 1886 podľa architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera
  • od roku 1920 je sídlom Slovenského národného divadla
  • v roku 1934 sa vybudovalo nové technické zariadenie javiska, v roku 1949 boli opravené základy poškodené bombardovaním cez 2. svetovú vojnu
  • posledná zásadná rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1968 až 1972

 

Technológie

  • kúrenie
  • voda
  • elektrické rozvody
  • plyn
  • vzduchotechnika
  • osobné výťahy
     

Divadelné prvky

  • nákladné výťahy
  • scénické zariadenia
  • točňa, orchestrisko
  • scénické osvetlenie, elektroakustika, priemyselná televízia, inšpicientske a dorozumievacie zariadenia
     

Výzdoba

  • sochárska výzdoba,
  • drevené prvky
  • maľby
  • fasády a okná
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili