Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2021 12:16 | Správy | Zahraničné správy

Ozbrojený konflikt neďaleko svätyne: Palestínčania zaútočili na konvoj so židovskými pútnikmi

K ozbrojenému incidentu medzi príslušníkmi izraelskej vojenskej polície a Palestínčanmi došlo v pondelok v blízkosti hrobky biblického patriarchu Jozefa na severe Predjordánska.

Útočníci napadli konvoj autobusov prevážajúcich približne 500 židovských pútnikov. Informoval o tom internetový denník The Times of Israel. Palestínčania zaútočili na kolónu autobusov smerujúcich do svätyne paľbou zo strelných zbraní, kameňmi a podomácky vyrobenými výbušnými zariadeniami, uvádza sa vo vyhlásení izraelskej polície. Izraelskí vojaci paľbu opätovali.

Správy o zranených na palestínskej strane neboli bezprostredne k dispozícii. The Times of Israel píšu o dvoch ľahko zranených izraelských vojakoch: jedného zasiahli črepiny z výbušného zariadenia, druhý má poranenú tvár po zásahu kameňom. Zranenia obidvoch sú ľahké.

K tomuto ozbrojenému incidentu došlo deň po tom, čo pri sérii izraelských náletov na Predjordánsko prišlo o život päť Palestínčanov. Nálety sa zamerali na údajných členov bunky radikálneho hnutia Hamas, ktorí plánovali veľký teroristický útok – údajne pripomienku na palestínsku druhú intifádu.

Zatiaľ nie je jasné, či potýčky na ceste vedúcej k hrobke sú reakciou na nálety z nedele, pretože táto svätyňa býva často miestom vzplanutia nepokojov medzi izraelskými Židmi a palestínskymi Arabmi. Izraelská armáda povoľuje návštevy Izraelčanov pri hrobke starozákonného patriarchu raz za mesiac a len s vojenským sprievodom.

Hrobka patriarchu Jozefa, syna patriarchu Jákoba, sa nachádza v predjordánskom Nábuluse a v tzv. zóne A, ktorá je oficiálne pod úplnou kontrolou palestínskej samosprávy, aj keď izraelská armáda tam vykonáva istý okruh činností. Izraelskí občania majú od izraelskej armády zákaz vstupu do zóny A bez predchádzajúceho povolenia.

Hrobka patriarchu Jozefa je posvätným miestom pre židov, kresťanov i moslimov a býva dejiskom násilností: počas návštev židovských pútnikov sa často stáva, že Palestínčania do nich a ich vojenského sprievodu hádžu kamene, niekedy aj zápalné fľaše. Stali sa aj prípady, keď sa tam strieľalo.

V roku 2015 veľká skupina Palestínčanov podpálila areál, v ktorom sa nachádza Jozefova hrobka. Bezpečnostné sily palestínskej samosprávy vtedy rozohnali stovky ľudí a podarilo sa im uhasiť oheň pri hrobke. Na mieste došlo aj k ďalším prípadom podpaľačstva a vandalizmu vrátane veľkých škôd spôsobených palestínskymi výtržníkmi v roku 2000.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť