Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2021 06:58 | Správy | Domáce správy
Foto

Danu nájdenú na Krku pomohla identifikovať aj bývalá šéfka v USA: Dva fakty, ktoré zaujali odborníka

Mysteriózny prípad ohromil celý svet! Keď 12. septembra chorvátsky rybár objavil na ťažko prístupnej pláži ostrova Krk doráňanú ženu, nikto netušil, o koho ide.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Trpela stratou pamäti a nemala doklady. Aby policajti rozplietli sieť chýbajúcich informácií o jej identite, zverejnili jej fotografiu na internete. Jednou z osôb, ktorá im pomohla zistiť, že nájdenou ženou je slovenská šperkárka Dana (57), bola aj jej bývalá šéfka z Los Angeles. 

Fotografiu uverejnenú na sociálnej sieti si všimli aj ľudia v USA. V Los Angeles na zábere spoznala Slovenku Danu (57) aj podnikateľka Nina Smidt, ktorá bola jej šéfkou v jednom z miestnych butikov, kde sa predávali remeselné klenoty. Šperkárka zo Slovenska žila v USA od svojich 19 rokov a patrila medzi známe tváre v tomto biznise. „Spoznala som ju okamžite. Bola ozaj dobrá zamestnankyňa, bola múdra a navyše vynikala dobrosrdečnosťou,“ opísala ju Nina pre The Daily Beast. Podľa Niny mala táto predajňa zmluvu s organizáciou starajúcou sa o ľudí v núdzi a Dane tam vybavili miesto v ateliéri, kde mohla uplatniť svoj talent.

A ten bol skutočne značný! Veď pred rokmi jej módne doplnky nosili hviezdy, ako sú Brigitte Bardot či Diana Ross. Okrem bývalej šéfky pomohol chorvátskym policajtom s identifikáciou Slovenky Dany aj domovník Tyler Maden, s ktorým v Los Angeles prichádzala takmer denne do kontaktu. „Niet pochýb, že by to nebola ona,“ povedal na polícii a prispel tak k objasniu identity ženy z Krku. Dana žila v USA do roku 2015, potom sa presťahovala do Írska.Obrovskou mierou k jej identifikácii pomohli aj ľudia z Trenčína, odkiaľ Dana pochádza, ktorí okamžite kontaktovali políciu.

Prípad zaujal odborníka

Prípad nájdenej šperkárky z Trenčína zaujal aj súdneho znalca a klinického psychológa Dušana Kešického. „Tu je zaujímavá skutočnosť, že sa spájajú dva aspekty. Jeden je sociálny a druhý je medicínsky. Ten sociálny spočíva v tom, že žila relatívne izolovaným spôsobom života, presúvala sa po svete a zdá sa, že nemala celkom blízke väzby na iných ľudí. V opačnom prípade by už niekomu chýbala. Mohlo sa stať, že by ju nenašli a ešte hodnú chvíľu by ju nikto nehľadal,“ hovorí skúsený odborník.

„Podľa fotiek mohla utrpieť úraz hlavy. Je pravdepodobné, že niekde spadla, keďže mala doudieranú tvár. V dôsledku takéhoto nárazu dochádza k celkovej zmätenosti. Tá zmätenosť tam bola zjavná, pretože sa prejavovala jednak stratou pamäti a jednak poruchou identifikácie. Keby tam bola s niekým a spadla by, ten človek, ktorý by bol s ňou, by jej pomohol a zavolal pomoc. Na tom prípade by potom nebolo nič záhadné a každému by bolo jasné, čo sa stalo. Potom by to nebolo ani zaujímavé,“ dodal uznávaný špecialista Kešický.

Podľa našich informácií Dana zostáva naďalej v opatere chorvátskych zdravotníkov v nemocnici v Rijeke. Komunikuje výhradne po anglicky a okrem straty pamäti netrpí žiadnym iným zranením. V najbližších dňoch by mohla byť prepustená a vrátiť sa na Slovensko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá