Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2021 11:43 | Správy | Politika

Szijjártó hlása, že Maďarsko sa nevzdá svojej politiky: Európska komisia by nás nemala vydierať

Pravicovo-populistická vláda v Maďarsku priťahuje konzervatívne uvažujúcich Američanov, obdivujúcich jej prístup k migrácii, otázkam LGBT a národnej suverenite, ktoré dostávajú krajinu do rozporu s jej partnermi v Európskej únii.

Uviedla to agentúra AP, pre ktorú maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok povedal, že jeho krajina sa nevzdá politiky, v dôsledku ktorej EÚ uvaľuje finančné sankcie a začne stíhanie v súvislosti s porušovaním svojich hodnôt.

Szijjártó to uviedol popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. "Nerobíme v týchto otázkach kompromisy, pretože sme suverénna krajina, suverénny národ. A nikto, dokonca ani Európska komisia, by nás nemala vydierať pre túto politiku," povedal šéf maďarskej diplomacie v rozhovore pre AP.

Na vrchole zoznamu sporných politických krokov vlády v Maďarsku je podľa agentúry kontroverzný zákon, ktorý podľa EÚ porušuje základné práva LGBT ľudí. EK pristúpila k oddialeniu uvoľnenia financií z fondu obnovy určených pre Maďarsko. Szijjártó tento krok nazval "čisto politickým rozhodnutím" a "vydieraním". Sporný zákon je podľa neho zameraný na ochranu detí pred pedofilmi a "homosexuálnou propagandou".

"Nebudeme robiť kompromisy o budúcnosti našich detí," povedal maďarský minister zahraničných vecí. Sporný zákon, ktorý prijal maďarský parlament v júni, rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírili aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia do 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" ani akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu". Opatrenia odmietla väčšina európskych lídrov, pripomína AP.

Obavy EÚ, že sa Maďarsko odkláňa od demokratických hodnôt, zostali nevypočuté zo strany niekoľkých prominentných konzervatívcov z USA, ktorí nedávno navštívili krajinu a vychválili politiku maďarského premiéra Viktora Orbána v oblasti migrácie a porušovania pravidiel EÚ. Vo štvrtok hostilo Maďarsko bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pencea na konferencii o rodinných hodnotách a demografii. Obe otázky sú základným pilierom maďarskej konzervatívnej politiky.

"Jeden z prístupov (k poklesu populácie) hovorí, že by sme mali podporovať migračné toky do Európy. Toto je prístup, ktorý sa nám nepáči,“ povedal Szijjártó. Maďarská vláda okrem tvrdej opozície voči migrácii presadzuje tradičné rodinné hodnoty a odpor k rozširujúcej sa akceptácii sexuálnych menšín v západných krajinách. Vykresľuje sa tiež ako maják "kresťanskej demokracie" a hrádza proti migrácii z krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom. Tento prístup má spoločný s bývalým americkým viceprezidentom, konštatuje AP.

"Vieme, že viceprezident Pence je veľmi zaviazaný tejto otázke... so silným kresťanským zázemím, to je dôvod, že sme ho pozvali," povedal Szijjártó. Napriek postoju Maďarska k migrácii evakuovala krajina po páde Afganistanu do rúk hnutia Taliban viac než 400 afganských občanov, ktorí tam asistovali maďarským jednotkám. Szijjártó však vyhlásil, že jeho krajina už "neprijme viac Afgancov" a žiadni utečenci nebudú môcť prekročiť južné hranica Maďarska do EÚ.

"Nikomu nedovolíme nelegálne vstúpiť do EÚ," povedal pre AP šéf maďarskej diplomacie. Očakáva sa, že voľby v Maďarsku, ktoré sa uskutočnia na jar budúceho roka, budú najväčšou výzvou pre Orbána od jeho zvolenia v roku 2010 a vláda sa preto začína viac zaoberať rozdeľujúcimi otázkami ako migrácia, práva LGBT ľudí a pandémia koronavírusu, aby zmobilizovala svoju konzervatívnu voličskú základňu, píše AP.

Počas svojho štvrtkového prejavu na pôde OSN pred svetovými lídrami Szijjártó porovnával migráciu a pandémiu s tým, že spolu vytvorili "začarovaný kruh", v ktorom zdravotné a ekonomické dosahy šírenia vírusu povedú väčšie množstvo ľudí k tomu, aby "vyrazili na cestu".

"Čím viac ľudí sa zapojí do migračných tokov, tým rýchlejšie sa vírus bude šíriť," povedal. "V dnešnej dobe migrácia nepredstavuje len už dobre známe kultúrne, civilizačné alebo bezpečnostné riziká, ale aj veľmi vážne zdravotnícke riziká," dodal Szijjártó na pôde VZ OSN.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!