Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2021 13:20 | Správy | Domáce správy

Minister Gröhling: Kam pôjdu prvé financie z plánu obnovy?

Prvé financie, ktoré rezort školstva z plánu obnovy vyčerpá v objeme 15 miliónov eur, sú zamerané hlavne na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov ohrozených školským neúspechom.

Informoval o tom v utorok počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Opatrenia majú smerovať do školských klubov detí, personálu materských škôl či doučovania.

"Naším cieľom je takýchto žiakov podporiť od materskej až po strednú školu a pomôcť im tak uspieť," povedal šéf rezortu školstva. Ide o štyri typy investícií. Prvou je výzva na pomocných vychovávateľov do materských škôl. "Pomocní vychovávatelia sa budú prioritne venovať päťročným deťom prioritne zo znevýhodneného prostredia či so zdravotným znevýhodnením," konkretizoval minister školstva s tým, že pribudnú na 340 materských školách. Celková alokácia je vo výške viac ako osem miliónov eur.

Rezort školstva chce tiež podporiť školské kluby detí. "Pravidelná návšteva školských klubov detí žiakom veľmi pomáha, no niektorí rodičia si nemôžu dovoliť uhradiť poplatky. Preto preplatíme mesačne poplatky za školské kluby detí deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia," opísal minister školstva. Dotknúť sa to môže až 17.500 žiakov mesačne, ktorí nemali možnosť navštevovať školské kluby detí. Investovať podľa slov ministra školstva sa bude celkovo 2,2 milióna eur.

Ďalším opatrením je doučovanie v školách, ktoré začalo ministerstvo preplácať na jar tohto roku. Od októbra v tom bude rezort pokračovať, pričom rozpočet narástol 2,5-násobne na 3.750.000 eur. "Tento rok sa bude môcť do doučovania zapojiť od 24.000 do 40.000 žiakov mesačne. Chceme, aby mali žiaci poskytnuté doučovanie priamo na škole, kde sa im budú venovať ich učitelia," vysvetlil Gröhling. Doučovanie bude podľa slov ministra školstva zamerané na žiakov základných i stredných škôl.

Štvrtá výzva je zameraná na neštátny sektor. "Chceme zachytiť aj prípady, keď žiaci potrebujú doučovanie, ale škola nemá potrebný personál. V tomto prípade občianske združenie, komunitné centrum či iné organizácie vyškolia doučujúcich a poskytnú ich škole," objasnil šéf rezortu školstva. Zároveň doplnil, že ministerstvo pripravuje ďalšiu samostatnú výzvu na doučovanie z vlastných zdrojov. Určená bude pre neštátne organizácie, ktoré nebudú školiť nový personál, ale poskytnú už svoj existujúci personál na doučovanie v školách.

Financie z plánu obnovy majú okrem iného smerovať na výstavbu a prestavbu materských škôl, odstránenie dvojzmennej prevádzky v školách, digitalizáciu či debarierizáciu škôl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu