Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2021 12:53 | Správy | Domáce správy

Situácia v našich nemocniciach sa skomplikuje! Mnohí lekári podpísali zásadný dokument

Odborári z Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v utorok na tlačovej besede vyzvali lekárov, aby sa pripojili k snahe o zastavenie rozkladu zdravotníctva.

Mali by tak urobiť formou podpisu deklarácie, v ktorej sa zaviažu, že pracovať nadčas budú už iba v medziach zákona a pracovnej zmluvy. Rozhodujúca časť lekárov podľa LOZ už takúto deklaráciu podpísala. Týmto krokom sa nemocnice dostávajú do komplikovanej situácie, nakoľko im bude chýbať personál na pokrytie všetkých nadčasov.

Hlavným problémom súčasného kritického stavu slovenského zdravotníctva je podľa odborárov práve poddimenzovaný stav zdravotníckeho personálu. Chod nemocníc je pritom životne závislý od dobrovoľných nadčasov lekárov. Tí podľa LOZ každoročne dávajú súhlas na nadčasovú prácu nad limity, ktoré stanovuje zákon, pričom v nemocniciach sa tieto limity už dlho prekračujú.

Finančné ohodnotenie podľa predsedu LOZ Petra Visolajského však nie je hlavnou motiváciou súčasných aktivít LOZ. Cieľom je vyriešiť problémy v zdravotníctve, pričom LOZ navrhuje okrem personálnej stabilizácie aj ozdravenie nemocníc a zabezpečenie starostlivosti o pacientov nielen vo veľkých mestách, ale aj v regiónoch. Visolajský sa vyjadril aj k téme reformy a pripravovanej optimalizácie siete nemocníc. „Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dodatočného zdravotníckeho personálu,” uviedol.

Tlačovej besedy sa zúčastnili lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a z Fakultnej nemocnice Nitra, ktorí spoločne predstavili konkrétne návrhy na zlepšenie stavu slovenského zdravotníctva. Podľa Petra Zimmermanna z košickej nemocnice je podstatné, aby zdravotnícke zariadenia mali kryté všetky náklady súvisiace s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. Upozornil tak na rozdiel medzi výdavkami nemocnice a príjmami od zdravotnej poisťovne. Miroslav Mendel z UNB tiež upozornil na konkurencieschopnosť Slovenska pri získavaní lekárov a sestier, ktorú si podľa neho nemôžeme dovoliť stratiť.

Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii uviedlo, že napriek pandémii ochorenia COVID-19 odborníci rezortu tvrdo pracujú na postupnom systematickom zlepšovaní podmienok v zdravotníctve, ako pre pacienta, tak aj pre zdravotníkov. Hovorkyňa Zuzana Eliášová tiež dodala, že sú otvorení dialógu, no v súvislosti s treťou vlnou vyzývajú „druhú stranu, aby uprednostnila konštruktívny dialóg miesto zneisťovania kolegov prostredníctvom verejných vystúpení”.

Eliášová zároveň pripomenula, že rezort pracuje na adekvátnom ohodnotení zdravotníkov, na zefektívnení systému vzdelávania, na zjednodušení podmienok na vstup na Slovensko pre lekárov z tretích krajín, ako aj na prelomovej reforme zdravotníctva, ktorá zahŕňa reformu nemocníc, ambulantnej sféry a urgentnej zdravotnej starostlivosti. V závere dodala, že prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov si ministerstvo váži a ďakuje im za ich nasadenie pri lôžku pacienta v nemocnici aj v ambulancii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí