Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2021 18:50 | Správy | Politika

Matovič a Remišová sa zhodujú: Treba vymedziť kompetencie prokuratúr

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) sa zhodujú na potrebe lepšieho vymedzenia kompetencií Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Za dobré považujú aj možné samostatnejšie fungovanie špeciálnej prokuratúry. Obaja rovnako považujú za dobré, aby v koalícii zotrval aj Boris Kollár s hnutím Sme rodina. Vyplýva to z ich vyjadrení pred pondelkovým rokovaním koaličnej rady.

Matovič ani Remišová zatiaľ nepovedali konkrétne plánované zmeny, na ktorých by mala pracovať odborná skupina zriadená v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách. Za náznak toho, že špeciálna prokuratúra by mala pôsobiť samostatnejšie, označili aj nedovolenie účasti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi na pondelkovom zasadnutí skupiny zo strany šéfa prokuratúry Maroša Žilinku. "Musíme vykolíkovať priestor generálnej prokuratúry a špeciálnej prokuratúry. Musíme jednoznačne určiť ihrisko, kde za spravodlivosť a zákonnosť postupov prokurátorov zodpovedá generálny a kde špeciálny prokurátor," povedal Matovič. Javí sa mu, že jedna z týchto zložiek robí nadprácu. Hovorí o vychýlených kompetenciách v prospech GP. Spravodlivé by podľa neho bolo, keby GP zodpovedala za bežné trestné činy, a keď už bol ÚŠP zriadený na dozorovanie závažnejších vecí, ako napríklad korupcia, či organizovaný zločin, tak by v tom mal mať kompetencie od začiatku po koniec.

Remišová dodala, že na zasadnutí skupiny padli viaceré užitočné pripomienky a návrhy. Dodala, že ich bude musieť skupina dostať do legislatívnej podoby, sfinalizovať a následne bude potrebná silná politická vôľa na ich presadenie.

Obaja politici veria, že v koalícii ostane aj Boris Kollár. Remišová dúfa, že aj jemu ide o to, aby bola mafia spravodlivo potrestaná a aby sa uplatňovali princípy právneho štátu. Matovič uviedol, že s Kollárom budú hovoriť na koaličnej rade i po nej. Na otázku, či šéf Sme rodina podporí zmeny vplývajúce zo zasadnutí pracovnej skupiny odpovedal, že bude rád, ak sa k nim pridá a "prestane trošku trucovať". Ak by ale Kollár odišiel a minister financií by mal ostať v tandeme s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), museli by obaja podľa slov Matoviča predradiť verejný záujem nad osobný. Líder OĽANO deklaroval, že to dokáže.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia