V Nemocnici AGEL Bánovce každoročne riešia prípady otravy hubami. Najnebezpečnejšou pre človeka je otrava smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou. ,,Huby sú veľmi obľúbenou potravinou, sú výživné, obsahujú vysoký podiel vlákniny, vitamíny A, B, D, obsah vitamínov v hubách je dokonca porovnateľný s niektorými druhmi zeleniny. Sú však všeobecne ťažšie stráviteľnou potravou, preto aj deti do troch rokov by nemali jesť huby vôbec, podľa niektorých doporučení je vhodné podávať huby deťom až nad 10 rokov,“ hovorí Soňa Lobotková, lekárka z interného oddelenia.
Intoxikácie hubami patria pomerne medzi časté diagnózy a najnebezpečnejšie akútne otravy. Sú viazané najmä na sezónne obdobie zberu húb, t.j od apríla do novembra, vo väčšine prípadov je to otrava náhodná. Podľa štatistík je na Slovensku každý rok asi 100 až 120 pacientov hospitalizovaných s otravou hubami. ,,Otrava hubami môže vzniknúť aj požitím jedlých húb, ak na konzumáciu boli použité staré a nahnité huby, alebo boli nesprávne skladované. Vtedy ide o tzv. gastroenteritický typ otravy. Tento typ otravy je pri hubách veľmi častý, ale s dobrou prognózou. Patria sem napr. niektoré druhy plávok, pečiarok, hríb satanský, rýdzik kravský. Toxíny týchto húb sa ničia 40 minútovým varom a nedostatočným tepelným spracovním pôsobia na bunky žalúdka a čreva toxicky,“ vysvetľuje odborníčka.