Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2021 20:40 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pred 6 rokmi odišla k ISIS, jej život sa kruto zvrtol: Slová, z ktorých naskakujú zimomriavky

Nevesta muža z ISIS, Shamima Begum, sa ospravedlnila za vstup do teroristickej organizácie a apelovala na britského premiéra Borisa Johnsona, aby jej umožnil návrat do Veľkej Británie.

Ako uvádza New York Post, Shamima Begum vo svojom prvom televíznom rozhovore povedala, že by radšej zomrela, než by sa vrátila k džihádistom. „Viem, že existujú ľudia, ktorí bez ohľadu na to, čo hovorím alebo robím, neuveria, že som sa zmenila a neveria, že chcem pomôcť,“ povedala pre ITV v relácii Good Morning Britain. „Ale tým, ktorí majú v srdci čo len kvapku milosrdenstva, súcitu a empatie, hovorím z hĺbky srdca, že ľutujem každé rozhodnutie, ktoré som urobila, odkedy som prišla do Sýrie,“ prezradila.

Shamima mala len 15 rokov, keď sa spolu s dvoma spolužiakmi vydala do Sýrie, aby sa pripojila k ISIS. Povedala, že sa vydala za extrémistu z Holandska a mala tri deti. Teraz má 22 rokov a žije v utečeneckom tábore v Sýrii. Žena sa pokúsila vrátiť domov, no britská vláda jej v roku 2019 zrušila občianstvo z dôvodu národnej bezpečnosti. Shamima neúspešne bojovala za obnovenie svojho pasu. Premiérovi adresovala zásadný odkaz: „Myslím, že by som vám mohla veľmi pomôcť v boji proti terorizmu, pretože zjavne neviete, čo robíte.“ Dodala, že nechce nikomu ublížiť – ani v Sýrii, ani nikde inde na svete. Pokračovala slovami, že v minulosti nevedela, že ide o teroristickú organizáciu. Myslela si, že ide o islamskú komunitu.

Sajid Javid, ktorý sa ako minister vnútra rozhodol zrušiť Shamimine občianstvo, si stál za svojim rozhodnutím a v stredu pre televíziu ITV News povedal, že to bolo správne rozhodnutie. "Keď som videl, čo som urobila, a informácie, ktoré som dostal od svojich poradcov a našich spravodajských agentúr, bolo to nakoniec veľmi jednoznačné rozhodnutie," povedal Sijad.

Shamima uznala, že pre niektorých Britov môže byť ťažké odpustiť jej, pretože žili „v strachu z ISIS a zo straty blízkych“, poznamenala však, že aj ona žila v strachu z ISIS a bála sa o to, že príde o svojich milovaných. Mladá žena označila bombové útoky na Manchester z roku 2017 (pri ktorých zomrelo 22 ľudí) za odvetu za vojenské útoky na pevnosti ISIS. Teraz svoje komentáre objasnila. „Neverím, že jedno zlo ospravedlňuje druhé zlo. Nemyslím si, že by ženy a deti mali byť zabíjané kvôli pohnútkam iných ľudí a kvôli agendám iných ľudí,“ povedala. Shamima dodala, že keď situáciu prvýkrát komentovala, nevedela, že pri atentáte sa zranili aj ženy a deti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mic

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ