Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2021 15:53 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo vyplatilo na prvej pomoci už cez 2 miliardy eur: Najviac dostali mikropodniky

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyplatilo žiadateľom k 31. augustu tohto roka viac než 2,06 miliardy eur.

Úrady práce uzavreli so žiadateľmi viac ako 201.000 dohôd o poskytovaní pomoci. Ministerstvo cez pomocnú schému podporilo viac ako tretinu pracovných miest, pričom najväčší podiel pomoci čerpali podniky s maximálne deviatimi zamestnancami, teda mikropodniky. Informovala o tom v piatok hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská.

V komentári o čerpaní prostriedkov z pomocnej schémy Prvá pomoc poskytol Inštitútu sociálnej politiky (ISP) aktualizovaný pohľad na júnové čerpanie a čiastkové čísla za júl. "Sledované údaje potvrdzujú pokračujúci trend v medzimesačnom znižovaní absolútnej výšky čerpania, čo súvisí s vývojom epidemiologickej situácie a znižujúcim sa množstvom podaných žiadostí o poskytnutie finančného príspevku," skonštatovala hovorkyňa.

Pripomenula, že v letných mesiacoch ministerstvo vyplácalo pôvodnú schému Prvej pomoci z čias prvej vlny pandémie nového koronavírusu okrem opatrenia 3B, čo súviselo s naviazaním poskytovania finančnej pomoci na COVID automat.

Rovenská špecifikovala, že výška priemernej podpory na jedno pracovné miesto za jún sa pohybovala blízko hranice 550 eur. "Značné rozdiely pozorujeme z pohľadu veľkosti žiadateľa. U mikropodnikov sa v posledných mesiacoch vyplácaná pomoc na jedného zamestnanca dlhodobo udržuje na úrovni okolo 660 eur," ilustrovala hovorkyňa a dodala, že pri malých a stredných podnikoch eviduje rezort práce určitý pokles priemerného mesačného príspevku, a to pod 493 eur za mesiac jún.

U veľkých podnikov pozoruje výraznejšie medzimesačné výkyvy vo výške priemernej pomoci. "Za mesiac jún pripadalo na jedného zamestnanca veľkého podniku o takmer 100 eur menej ako v predošlom mesiaci, teda okolo 355 eur na jednu podporenú osobu," vyčíslila hovorkyňa. Zo sektorového pohľadu dochádza podľa jej slov len k veľmi malým posunom.

Naďalej najväčšiu pomoc čerpajú podniky pôsobiace v priemyselnej výrobe, ktorých podiel na pomoci za mesiac jún bol na úrovni takmer 28 %. Nasledujú subjekty pôsobiace v stavebníctve s podielom nad 15 % a veľkoobchode a maloobchode s takmer 14-percentným podielom. "V letných mesiacoch sme pozorovali znižovanie čerpania u žiadateľov z odvetvia ubytovacích a stravovacích služieb, ktorých podiel klesol z aprílových 12,3 % na júnových 8,7 %, čo súvisí najmä so sezónnym charakterom tohto odvetvia," uzavrela Rovenská.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!