Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2021 15:02 | Správy | Zahraničné správy

Pomoc pre Tigraj viazne: Kamióny sa po privezení dodávok nevrátili

Hlavnou prekážkou v zintenzívnení dodávok humanitárnej pomoci do konfliktom postihnutého etiópskeho štátu Tigraj je skutočnosť, že sa odtiaľ nevrátili stovky nákladných áut, ktoré tam dopravili dodávky humanitárnej pomoci.

Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval Svetový potravinový program OSN (WFP). Správa WFP bola zverejnená v čase rastúcich obáv z hladomoru v Tigraji, ktorý tam podľa odhadov OSN hrozí asi 400.000 ľuďom.

Od 12. júla sa do Tigraja dostalo 445 nakontrahovaných nákladných áut, ale iba 38 z nich sa vrátilo, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa WFP Gemma Snowdonová. "V tejto chvíli je to hlavná prekážka presunu humanitárnej pomoci do Tigraja. Kvôli nedostatku nákladných automobilov nedokážeme zostaviť väčšie konvoje," povedala Snowdonová, pričom dodala, že WFP pokračuje v spolupráci s dopravcami a miestnymi úradmi v Tigraji, aby boli k dispozícii potrebné nákladné autá.

WFP pritom nemá žiadne informácie o tom, kde sú nákladné autá alebo na čo slúžia, uviedla Snowdonová. Agentúra AFP konštatovala, že z tohto marenia prejazdu humanitárnych konvojov sa navzájom obviňujú etiópske úrady a povstalci z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF).

Kým vláda tvrdí, že TPLF tieto kamióny "zaisťuje pre potreby svojej logistiky", hovorca TPLF Getachew Reda tieto dohady poprel, pričom však poukázal na prekážky, s ktorými sa vodiči kamiónov stretávali pri vstupe do Tigraja zo susedného regiónu Afar. Ide o nedostupnosť paliva, obavy o bezpečnosť, šikanu na kontrolných bodoch, uväznenie na dlhé mesiace v susednom regióne Afar. Nemenovaný zástupca humitárnych organizácii v Tigraji pod podmienkou zachovania anonymity pre AFP uviedol, že mnohí z vodičov kamiónov boli Tigrajčania a pri ceste do regiónu čelili etnicky motivovanému obťažovaniu na kontrolných stanovištiach.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby odstavila od moci TPLF. Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, obvinil TPLF z prípravy útokov na základne etiópskej armády.

Jednotky TPLF medzitým znova ovládli väčšinu štátu Tigraj so šiestimi miliónmi obyvateľov a dostali sa aj do susedných regiónov Amhara a Afar. Začiatkom júla povstalci opätovne obsadili tigrajské hlavné mesto Mekele, ktoré kontrolovala etiópska armáda od konca vlaňajšieho novembra. Vláda v Addis Abebe okamžite vyhlásila jednostranné prímerie.

OSN však tvrdí, že Tigraj zostáva pod "de facto blokádou" a varoval pred "hroziacou katastrofou", pretože boje pokračujú a rozšírili sa aj do susedných regiónov. Konflikt si podľa OSN už vyžiadal tisíce obetí a vyvolal v regióne hlbokú humanitárnu krízu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete