Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Tretia vlna naberá na sile! Nové pravidlá COVID automatu: Kde sa treba pripraviť na prísne opatrenia?

Tretia vlna naberá na sile! Denne nám pribúdajú stovky nakazených, čo je najviac od apríla, a nemocnice sa opäť začínajú plniť pacientmi.

V októbri môže byť zatvorená polovica škôl

Ivan Bošňák, analytik Dáta bez pátosu

- Bez ohľadu na návštevu pápeža a skôr s ohľadom na počet udalostí, či už spoločenských, alebo svadieb, sa dnes ľudia na Slovensku relatívne voľne stretávajú. Ale ten vývoj sa nie úplne dá zvrátiť, ani keby pápež neprišiel. Skôr sa dá urýchliť, pretože ľudia spolu cestovali. Načasovanie návštevy nebolo úplne šťastné. Rast počtu infikovaných však nie je dôležitý parameter, ten bude stúpať možno do Dušičiek. My budeme postupne limitovaní počtom PCR testov. Dôležité sú tri paramtere, a to počet výjazdov sanitiek, príjem do nemocníc a stav v nemocniciach na jiskách. Počty budú stúpať najmä na východe a juhu Slovenska. Bude veľa infikovaných detí, ale tie majú ľahký priebeh. Problém je v tom, že s nimi zostáva doma jeden rodič. Pri takto nastavených opatreniach bude zatvorených strašne veľa žiakov, čo je šialené. Na začiatku októbra bude zrejme zatvorená polovica škôl.

 

Vrchol dosiahneme v novembri

Richard Kollár, matematik

 

- Návšteva pápeža určite zvýšila šírenie koronavírusu , ale bude to kvapka v mori. Najlepšiu informáciu o  situácii na  Slovensku nám poskytli doteraz kloktacie testy, ktoré boli použité v zhruba 8 až 9 % školopovinných detí začiatkom septembra. Z toho vieme, že pozitivita v bežnej populácii bude niekde okolo pol až 1 promile. Momentálne vzhľadom na rast už očakávame, že to môže byť niekoľko promile, to znamená, že na Slovensku sa môže momentálne nachádzať rádovo 15-tisíc až 20-tisíc ľudí, ktorí sú infikovaní.

Tento počet rastie približne 60 až 70 % týždenne aspoň doteraz a  očakávame, že tento trend bude pretrvávať, dokonca mohol byť akcelerovaný . Ten rast bude pomerne rýchly v najbližších týždňoch, následne sa zastaví a postupne vyčerpá ľudí, ktorí sa vedia ľahko infi kovať. To znamená tí, ktorí ešte neboli infi kovaní, alebo tí, ktorí nie sú zaočkovaní. Kedy to nastane, záleží na tom, koľko tých ľudí je. Minimálne počas celého októbra budeme ešte rásť. Niekedy v novembri by sme mali dosiahnuť vrchol vlny. Budeme to však vedieť o týždeň, dva, keď budeme vidieť, ako prebieha šírenie na školách.

 

Zaočkovanosť je stále nízka

Vladimír Leksa, imunológ

- Návšteva pápeža dopadla relatívne dobre, pretože sa to konalo vonku, bolo pekné počasie. Ja som bol optimista, myslel som si, že budeme zaočkovaní aspoň na 60 %, sme však len na 44 %, čo je približne 50 % dospelej populácie. Je veľm ťažko povedať, ako sa to bude vyvíjať. Môže to byť tak, že to veľmi rýchlo stúpne a následne veľmi prudko klesne bez veľkých následkov, a to v tom prípade, keď je premorenosť v populácii vysoká. V prípade, že je tá premorenosť nízka, tak to bude horšie. My nevieme, odhadnúť aká tá premorenosť je, ale na základe toho, že počas druhej vlny bola úmrtnosť vysoká a trvala tri mesiace, je možné, že je premorenosť vysoká a táto vlna nebude trvať tak dlho, a že následky nebudú tak devastačné. To však vieme iba predpokladať, pretože žiaden výskum na Slovensku neprebehol. Tretia vlna bude určite kratšia ako druhá vlna. Aký bude však pokles závisí od toho, koľko ľudí sa dá zaočkovať.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky