Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2021 12:01 | Správy | Koronavírus

Hrozivá predpoveď na koniec septembra! Denne by mali pribúdať tisícky prípadov, nemocnice sa zaplnia

Koncom septembra by malo pribúdať maximálne tritisíc prípadov nákazy denne.

Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Z analýz rezortu ďalej vyplýva, že v nemocniciach bude koncom mesiaca ležať 500 až 750 pacientov. Denne by malo podľa ministerstva pribúdať najviac 15 obetí. Ako ďalej informoval šéf rezortu, aktuálne evidujeme približne dvojnásobný nárast ochorení za týždeň.

V nemocniciach pribúdajú vo viac ako 85 percentách nezaočkovaní pacienti. Zaočkovaní pacienti, ktorí sú hospitalizovaní, sú v drvivej väčšine vo vyššom veku a majú iné pridružené ochorenia. Vzhľadom k logike situácie vzrástol aj počet výjazdov záchraniek ku COVID pacientom, narastajú aj príjmy do nemocníc.

„Očkovanie pokračuje tempom, ktoré určite nie je dostatočné,” uviedol Lengvarský s tým, že denne pribúda približne 1 500 zaočkovaných. Vo vekovej kategórii nad 50 rokov je však miera zaočkovanosti viac ako 60 percent. Vysoký nárast zaočkovaných vidno aj u mladšej generácie. Medzi dôvody, ktoré ovplyvňujú záujem o očkovanie, minister zaradil aj strach z očkovania a z aktivít antivaxerských skupín. Lengvarský tiež odsúdil správanie sa opozičných politikov, ktorí šíria hoaxy, a tým zlepšeniu miery zaočkovanosti vôbec nepomáhajú. Komunikácia s nimi by však podľa jeho slov bola kontraproduktívna.

Minister zdôraznil, že na očkovacej kampani rezort intenzívne pracuje. Okrem podpory mobilných očkovacích tímov a diskusie s praktickými lekármi, z ktorých očkuje už viac ako 700, pracovníci ministerstva aktívne navštevujú obce s najnižšou mierou zaočkovanosti, a tiež priamo oslovujú najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami sa však Slovensko v rámci zaočkovanosti aspoň prvou dávkou vakcíny so 44 percentami obyvateľov stále pohybuje „na začiatku poslednej tretiny” rebríčka.

Hoci od pondelka budú štyri okresy v bordovej farbe, teda v druhom stupni ohrozenia, núdzový stav sa zatiaľ podľa ministra nebude vyhlasovať. "Nevylučujem, že do budúcnosti to nebude potrebné, ale zatiaľ podľa môjho dnešného pokynu sa budú regionálni hygienici z týchto štyroch okresov spájať s jednotlivými primátormi alebo starostami obcí, kde je situácia najhoršia," povedal s tým, že jednotlivé obce budú môcť skrátiť otváracie hodiny či obmedziť pohyb ľudí, alebo zakázať niektoré podujatia.

Minister plánuje v piatok (17. 9.) výjazd do Bardejova, ktorý sa už v ten deň preradí do bordovej fázy. Chce zistiť, aký môže byť prínos ministerstva k riešeniu situácie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania