Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 16:30 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Prísny protokol pri stretnutí s pápežom! Čo si obliekli na audienciu známe osobnosti a panovníci?

Od príchodu pápeža Františka na Slovensko nás delí iba niekoľko hodín. V časoch, keď sa mnohí veriaci pripravujú na stretnutie s ním, sa poďme pozrieť na základy etikety, ktoré dodržiavajú počas audiencií samotné celebrity a vplyvné osobnosti. Čoho sa človek musí držať pri obliekaní, keď sa má stretnúť s pápežom?

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

Ako vyhlásil pre web The Holywood Reporter americký profesor teológie Chad Pecknold, základným pravidlom je umiernenosť a rešpekt. Rešpekt sa prejavuje nosením vhodných formálnych odevov, v prípade mužov ide o tmavý oblek. Vyzerať dobre pre pápeža neznamená, že by ste mali experimentovať s farbami alebo vzormi, pridáva sa Rocco Palmo, redaktor katolíckeho spravodajského serveru Whispers in the Loggia. Podľa neho je úžasné, ako sa stretáva celá škála ľudí, ktorá nakoniec skončí odetá do formálnej čiernej alebo inej tmavej farby. "Nezáleží na tom, či ste Leonardo DiCaprio alebo George Clooney. Nikto sa s tým nemazná," dodáva.

Otvoriť galériu

U žien sa správna kombinácia formálnosti a skromnosti najčastejšie dosahuje nosením dlhých rukávov a výberom sukne alebo šiat, ktoré sú minimálne po kolená. Tradične to je doplnené čipkovanou alebo hodvábnou pokrývkou hlavy. Ide o pripomienku stáročného zvyku žien mať hlavu zakrytú na bohoslužbách. K moderným alternatívam patrí nosenie klobúka, ako to urobila Amal Clooney, alebo úplné vynechanie pokrývky hlavy, píše The Holywood Reporter.

Zaťažkávajúcou skúškou si prešla aj naša prezidentka Zuzana Čaputová, keď sa v roku 2020 stretla s pápežom vo Vatikáne. Už pred našou hlavou štátu sa odeli do čiernej od hlavy po päty celebrity, političky či prvé dámy z celého sveta. Pre veriacich znamená čierny odev prejav cnosti, zbožnosti a pokory. Ukážky z návštev známych tvárí u pápeža nájdete v našej galérii.

Biele privilégium
Otvoriť galériu
Existuje zopár žien, ktoré majú výnimku a nemusia si obliecť čiernu. Takzvané “privilège du blanc,” alebo biele privilégium znamená, že ju môžu nosiť aj na audiencie u pápeža. Na svete je len 7 žien, ktoré si to môžu dovoliť. Ide o španielsku kráľovnú Letiziu, bývalú španielsku kráľovnú Sofiu, belgickú kráľovnú Matilde, bývalú belgickú kráľovnú Paolu, luxembruskú veľkovojvodkyňu Maria Teresu, monackú kňažnú Charlene a neapolskú princeznú Marinu. Všetky patria do katolíckych kráľovských rodín.

 

Čo si obliecť počas návštevy pápeža na Slovensku?

Muži si majú počas návštevy pápeža obliecť tmavý oblek, ženy šaty či kostým, ktorý môže byť aj nohavicový. Vyplýva to zo všeobecného odporúčania vo vzťahu k oblečeniu, ktoré pripravil protokol Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky. Informoval o tom riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Roman Roth. Páni majú mať oblečený tmavý oblek, ktorý však podľa protokolistu nemusí byť výhradne čiernej farby. Nežnejšie pohlavie má počas podujatí s pápežom zvoliť šaty, ktorých sukňa bude siahať pod kolená, či kostým. "Farby môžu byť rôzne, avšak nemali by byť určite krikľavé a mali by byť pastelové. Nemusí byť výlučne čierna," priblížil Roth. Možné je aj jemné vzorkovanie, avšak potrebné je vyhnúť sa trblietkam.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok