Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prešov i Košice dolaďujú posledné detaily pred príchodom Svätého Otca: Ako bude fungovať doprava počas návštevy pápeža!

Dve mestá čaká veľká skúška! Už len niekoľko dní delí východniarov od návštevy pápeža Františka.

Prípravy na veľkolepú udalosť finišujú, s čím súvisia aj dopravné obmedzenia. Na ne sa budú musieť pripraviť najmä vodiči. A hoci do oboch miest pricestuje hlava katolíckej cirkvi až v utorok, niektoré dočasné zmeny vstúpia do platnosti už v pondelok. Kde všade vás v Prešove a Košiciach čakajú dopravné obmedzenia?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Prešov

Policajti chcú mať všetko pod kontrolou, a tak sa v Prešove dopravné obmedzenia začnú už deň vopred. „V pondelok budú uzatvorené predovšetkým ulice v blízkosti mestskej haly, pri ktorej sa bude konať liturgia,“ uviedol prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Zároveň pripomenul, že program hlavy katolíckej cirkvi sa môže meniť, a preto sa nedá vylúčiť, že doprava sa môže uzatvárať aj operatívne.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: anc

Na návštevu sa pripravuje aj mesto, ktoré pripravilo dostatok parkovacích miest. „Časť parkovacích plôch sa nachádza priamo v meste, ich počet je však obmedzený. Preto budú pripravené aj veľkokapacitné parkoviská v okolí Prešova. Vodiči budú môcť zaparkovať svoje osobné autá v deň návštevy pápeža na vojenskom letisku, v západnej časti novovybudovaného úseku diaľnice D1, ako aj na záchytných parkoviskách v meste Veľký Šariš a v obci Malý Šariš, z ktorých bude zabezpečená kyvadlová doprava alebo bezplatná MHD. Celková kapacita parkovacích miest pre pútnikov je 4 600 osobných áut,“ vysvetlil hovorca mestského úradu Vlado Tomek. Nákladná doprava bude počas návštevy odklonená. „Zabezpečených je aj 235 miest pre autobusy,“ uzavrel Tomek.

 

Košice

Niekoľkohodinový pobyt hlavy katolíckej cirkvi v Košiciach si počas utorka 14. septembra vyžiada viacero dopravných obmedzení. Ako uvádza mesto, na základe požiadaviek bezpečnostných zložiek príde v rámci návštevy Svätého Otca k dočasným uzávierkam niektorých komunikácií, čomu sa prispôsobí aj premávka MHD. Na uzavretých komunikáciách nebudú v tom čase premávať autobusy ani električky.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: anc

Pre domácich však bude počas návštevy pápeža preprava MHD bezplatná, s výnimkou nočných spojov. Prvé obmedzenia pocítia obyvatelia mestskej časti Sever v okolí štadióna Lokomotíva. Uzatvorenie okolitých ulíc vojde do platnosti už v pondelok ráno a bude trvať až do stredajšieho predpoludnia. Dopravný podnik mesta Košice upozorňuje, že lokálna autobusová linka č. 14 bude v tomto čase premávať po výlukovej trase cez Urbánkovu ulicu.

Na dopravné obmedzenia sa v utorok musia pripraviť aj obyvatelia Pereša a ľudia, ktorí dochádzajú do Košíc zo západu v smere od Moldavy nad Bodvou. Podľa organizátorov bude v utorok predpoludním, v súvislosti s príletom pápeža na košické letisko a jeho presunom do Prešova, potrebné počítať s obmedzeniami najmä na príjazdovej ceste k letisku v mestskej časti Pereš a v smere do Prešova cez košický obchvat mesta po Prešovskej ceste.

Polícia taktiež neodporúča cestovať v utorok okolo obeda z diaľnice D1 v smere do centra na Hlavnú ulicu, kde taktiež dôjde k uzatvoreniu niekoľkých ulíc. Pred programom v Košiciach a príchodom pápeža z Prešova do Košíc sa očakávajú dopravné komplikácie najmä v okolí sídliska Mier, na Prešovskej ceste, Južnom nábreží, Moste VSS, Červenom raku, Trieda KVP a Luník IX, ktoré budú pre dopravu uzavreté. Utorok bude náročný deň aj pre kamionistov s vozidlami nad 3,5 tony, ktorí sa v utorok od 8.00 hod. až do ukončenia opatrení súvisiacich s návštevou pápeža nedostanú na diaľnicu ani na obchvat Košíc.

Pre návštevníkov organizátori vyčlenili päť záchytných parkovísk v Košiciach, odkiaľ bude na štadión Lokomotíva a na Luník IX prúdiť kyvadlová doprava. Odstavné plochy budú pri veľkých parkoviskách pri OC Optima, OC Kaufland na Moldavskej ceste, pri Železničnej a autobusovej stanici, pri OC Metro na Sídlisku Ťahanovce alebo vo Vozovni Dopravného podniku mesta Košice na Hornádskej ulici.

 

Zmeny v MHD

Dopravné obmedzenia sa v Košiciach dotknú aj spojov MHD. Po upravenej trase pôjde linka č. 14, posilnené budú linky č. 2 a 11. V utorok dôjde k zmenám na linke č. 23. Podrobnejšie informácie nájdete na našom webe cas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, sk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ