Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 03:30 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Američania si pripomínajú 20 rokov od teroristických útokov: Čo sa zmenilo od pádu Dvojičiek

Nikdy nezabudnú, nikdy neodpustia. Celé Spojené štáty si dnes pripomínajú zdrvujúci dátum 11. september 2001.

Deň, ktorý zmenil životy miliónom ľudí nielen v USA, ale i po celom svete. Štyri teroristické útoky navždy prepísali históriu najmä mesta New York, keď dve unesené lietadlá vymazali z mapy mrakodrapy známe ako Dvojičky. Američania si tak dnes po 20 rokoch pripomínajú takmer 3-tisíc životov, ktoré pod sebou navždy pochovali.

Deň, ktorý zmenil všetko. Do pamäti ľudí po celom svete sa navždy vryl obraz, ktorý však nebol fikciou. Médiá obleteli zábery, ktoré zachytili teroristický útok v priamom prenose. Prvé lietadlo vráža do Severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku nasledované druhým, ktorého cieľom bola Južná veža. Dvojičky padli. Kedysi ikona New Yorku, dnes symbol 2 996 obetí a ďalších desiatok tisíc zronených príbuzných.

Majestátne mrakodrapy, kedysi najvyššie budovy sveta, sa stali jedným zo štyroch cieľov teroristických útokov. Usáma bin Ládin, vodca teroristickej siete al-Kájda, dal svojim devätnástim prisluhovačom za úlohu zničiť ďalšie významné objekty v krajine. Tretie unesené lietadlo zasiahlo Pentagon, kde sídli ministerstvo obrany USA. Vďaka odvahe a silnému odporu cestujúcich vo štvrtom lietadle sa teroristom nepodarilo zaútočiť na Biely dom alebo Kongres, kam malo pravdepodobne namierené. Hoci 40 ľudí na palube letu 93 zomrelo, ich odvážnym pričinením neprišlo k väčším škodám.

Otvoriť galériu

Bin Ládin je mŕtvy, Taliban ožíva

Bezprostrednou reakciou USA bolo hľadanie vinníka, hoci nik nepochyboval o vplyve siete al-Kájda. Vojaci americkej armády o mesiac zaútočili na Afganistan, kde mali extrémisti útočisko a neskôr aj na Irak, čím odštartovali dvadsaťročná vojnu s terorizmom. „Naša vojna s terorizmom začne u al-Kájdy, ale neskončí tam. Neskončí, dokým nebude každá teroristická skupina na svete odhalená, zastavená a porazená,“ vyhlásil vtedajší americký prezident George W. Bush. I keď je už bin Ládin desať rokov mŕtvy, jeho organizácia funguje dodnes.

Nie je však jediná. Do povedomia sa čoraz častejšie dostáva teroristická sieť Islamský štát a Taliban, ktorý si po odchode amerických vojakov z krajiny pred mesiacom podmanil celý Afganistan. Dve dekády boja Američanov proti terorizmu tak nepadli na úrodnú pôdu.

Zostala len bolesť a smútok, ktoré si 11. septembra každoročne pripomínajú na mieste, kde kedysi stáli ikonické Dvojičky. Dnes na ich mieste zvanom Ground Zero leží žulový pamätník, ktorý svojou veľkosťou pripomína tisíce obetí. V jeho susedstve už stojí nový komplex Svetového obchodného centra s polkilometrovou vežou 1 WTC.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: infografika NČ

Výročie za prítomnosti pozostalých

Národný pamätník a múzeum 11. septembra je newyorský pamätník a múzeum na počesť obetí teroristických útokov. Stojí na mieste zrútených Dvojičiek a každoročne sa tu koná spomienková slávnosť, ktorá sa dnes bude konať už dvadsiaty raz.

Program sa začína o 8.30 ráno miestneho času. Pozvánku dostali rodiny obetí, ktorých členovia na mieste tradične prečítajú mená svojich zosnulých príbuzných. Celkovo 6-krát bude minúta ticha za každý náraz lietadla a pád mrakodrapov, ako aj za čas útoku na Pentagon a pád letu 93. Koniec programu je stanovený na 13.00. So západom slnka oblohu opäť rozžiaria dva svetelné lúče prezývané ako Pocta vo svetle.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády