Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Návšteva pápeža so sebou nesie ďalší výnimočný jav: Tomuto sa potešia najmä zberatelia!

Nová poštová známka, ktorú Slovenská pošta vydáva k návšteve pápeža na Slovensku, vyobrazuje portrét usmiateho Františka. V piatok ju v Bratislave predstavil zástupca pošty Teodor Kvapil. Vydávanie poštových známok k návštevám Svätého Otca má na Slovensku dlhodobú tradíciu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Nová poštová známka, ktorú Slovenská pošta vydáva k návšteve pápeža na Slovensku, vyobrazuje portrét usmiateho Františka. V piatok ju v Bratislave predstavil zástupca pošty Teodor Kvapil. Vydávanie poštových známok k návštevám Svätého Otca má na Slovensku dlhodobú tradíciu.

Novú príležitostnú známku požehnal pomocný biskup bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko. Vyobrazenie pápeža na poštovej známke považuje za symbolické a mnohorozmerné. Poukázal pri tom na to, že tak ako pošta slúži na komunikáciu rôzneho typu, aj posolstvom návštevy Svätého Otca je viesť k nej ľudí. "Svätý Otec, ktorý sa na nás usmieva z poštovej známky, je Svätý Otec, ktorý v prenesenom symbolickom zmysle slova hovorí, áno, mojím poslaním je, aby ste vzájomne komunikovali, zdieľali vaše radosti, starosti, skúsenosti, aby ste sa vzájomne empaticky počúvali a aby ste boli jeden voči druhému naozaj ľudia zomknutí," priblížil Haľko.

Dodal, že známka bude zároveň stálou spomienkou a materiálom, ktorý zaznamenal príchod hlavy cirkvi na Slovensko. "Keď sa na ňu pozeráme dnes, nepozeráme sa na ňu rovnako, ako sa budeme pozerať o štyri dni, pretože tu bude veľmi hutná suma posolstiev, ktoré nám na Slovensku odovzdá," uviedol.

Ústredným motívom známky je portrét pápeža Františka. Na kupóne je zobrazený jeho osobný erb spolu s dátumom návštevy a uvedením štyroch slovenských miest, ktoré počas svojej apoštolskej cesty navštívi. Portrét pápeža je vytlačený triplexom, teda v troch odstupňovaných odtieňoch sivo-čiernej farby v kombinácii s heraldicky honosnou zlatou farbou, ktorá je použitá v typografii známky a v pápežovom erbe. Grafickým dizajnérom emisie, ktorej súčasťou je aj poštová známka, je Peter Nosáľ.

"Vyberalo sa z nejakých desiatich fotografií, ktoré boli z rôznych podujatí. V podstate som vybral portrét, kde je pápež usmiaty, a tak ako pôsobí na väčšinu obyvateľstva," uviedol Nosáľ s tým, že z pôvodne farebných fotografií sa rozhodol pre čiernobielu preto, aby známka vyjadrovala aj napriek autorite pápeža Františka zároveň skromnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!