Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Jesenný a zimný karavaning

Nielen v letných mesiacoch sa jazdí karavanom na dovolenku a výlety. O tom, kam môžete zájsť a ako si to užiť, sa dozviete v tomto článku.

Na jesennú či zimnú rekreáciu môžete využiť širokú ponuku hotelov a penziónov nielen na Slovensku, v Českej republike, ale aj v susednom Rakúsku či Nemecku a pobyt tak spojiť s výletmi aj lyžovaním.

Aké sú teda iné možnosti?

Nie je nič jednoduchšie, než požičať si karavan, zbaliť celú svoju rodinu, bicykle, lyže, plavky a poriadne si to užiť. A kde si zapožičať karavan? Napríklad na www.pozicajsikaravan.sk. Dovolenka v karavane vám totiž ponúka veľké množstvo zážitkov v relatívne krátkom čase. A nemusíte jazdiť ani ďaleko. Nech si už vyberiete domáce Slovensko, Českú Republiku, Maďarsko alebo napríklad Nemecko či Rakúsko, všade na vás čakajú skvelé zážitky. Vďaka karavanu nebudete musieť riešiť ubytovanie či možnosti stravovania – vďaka dobre vybaveným kuchyniam bez problémov celej vašej rodine aj uvaríte. A keďže sa s karavanom dá zastaviť a prenocovať prakticky kdekoľvek, nie ste obmedzovaní ani pobytom na jednom mieste. Ušetríte tak náklady za ubytovanie aj stravovanie v reštauráciách.

Otvoriť galériu

Pozor na obmedzenia a pravidlá kempovania

V Nemecku je veľké množstvo karavanových státí zadarmo, či za mierny poplatok. Naopak, v Rakúsku nie je možné kempovať mimo kempov či platených karavanových státí. Veľmi obľúbeným miestom na karavanové výlety je oblasť Tirolska. Ponúka ohromné množstvo zážitkov v jesenných aj zimných mesiacoch. Bonusom sú lyžovačky na ľadovcoch, ktoré sú prístupné už v týchto dňoch.

Otvoriť galériu

Ak sa rozhodnete pre turistiku v Alpách, nie je nič jednoduchšie, ako si doma naplánovať miesta, ktoré chcete navštíviť, a potom len karavanom prechádzať z miesta na miesto a všetky vybrané lokality navštíviť. A nemusíte sa obávať ani nepriazne počasia. Ak sa počasie pokazí, v Rakúsku je dostatok termálnych kúpeľov a akvaparkov, kde si doprajete skvelý relax a ešte tým urobíte radosť partnerovi či deťom.

Otvoriť galériu

Moderné vybavenie karavanov

Dnešné moderné karavany sú už veľmi dobre vybavené aj pre pobyt v chladnejšom počasí a tiež mávajú veľmi dobre vyriešené kúrenie. Nemusíte sa tak obávať, že vám bude v noci zima. Väčšina obytných áut na prenájom je konštruovaná tak, aby ste zvádli cestu mimo kempu počas minimálne troch dní. Preto ani o elektrinu či vodu by ste nemali mať núdzu.

Mnohé karavany majú plynové kúrenie, ktoré je výkonné a dostačujúce aj do prípadných nočných mrazov. Drahšie karavany už majú kúrenie natoľko výkonné, že aj pri vonkajšej teplote -20 °C vyhrejú karavan na komfortných +20 °C.

Možnosti pre zimný karavaning

Stále treba mať na pamäti, že plyn sa môže minúť. Ak plánujete dlhšiu zimnú lyžovačku, treba si dopredu zistiť, kde v blízkosti sa dá plynová fľaša vymeniť alebo plyn dotankovať. V prípade dieslových kúrení je výhoda, že nafta je vždy v dosahu.

Zároveň treba dať pozor na to, aby v mrazoch nezamrzla voda. Vo väčšine karavanov sú vodovodné rozvody montované vo vykurovanej časti karavanov. Len odpadové nádrže na vodu bývajú mimo tohto priestoru. Existuje ľahká pomoc – soľ. Ak je odpadová nádrž izolovaná, stačí nasypať balík soli do vody, a tým výrazne znížime teplotu mrznutia. Výhodou sú vyhrievané nádrže.

Služby a vybavenie pre karavanistov

Lyžovačky karavanom sú trendom nielen v západnej Európe, ale už aj u nás. Čoraz viac karavanistov vyráža svojimi mobilnými domčekmi rovno pod zjazdovky. V súčasnosti, najmä v Rakúsku, sú pre karavanistov na parkoviskách pri vlekoch pripravené aj nonstop otvorené toalety či sprchy s teplou vodou. Aj u nás, na Slovensku, sa už tieto služby pomaly rozbiehajú. Príkladom je stredisko Veľká Rača – Oščadnica.

Ak sa rozhodnete pre dlhší pobyt na lyžovačke, môžete využiť ponuku zimných kempov, ktorých nájdete tiež veľké množstvo. Výhodou pobytu v týchto kempoch je bezplatný skibus z kempu do lyžiarskeho strediska, prístup do vyhrievaných spŕch a toaliet, alebo sušiarne oblečenia či vyhrievaná lyžiareň, kde si svoju lyžiarsku výbavu cez noc môžete usušiť.

Otvoriť galériu

Nie je hanbou nevedieť, ako na to

Každý z nás bol raz začiatočník. Pri požičaných karavanoch, a hlavne v prípade karavanistov-nováčikov, je potrebné zistiť si čo najviac informácií vopred. Všetky autokaravany z požičovne www.pozicajsikaravan.sk, ktoré prevádzkuje spoločnosť Pro Camper, s. r. o., spolu s Cestovnou kanceláriou DAKA, sú vybavené výkonným 6-kilowatovým kúrením, izoláciou karavanu a izoláciou vodných nádrží. Vo výbave niektorých karavanov je aj podlahové elektrické kúrenie. Samozrejmosťou sú snehové reťaze a vhodné pneumatiky. Zadná „garáž“ je rovnako vykurovaná, takže nie je problém s vysušením lyží či lyžiarok.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ dovolenky karavanom mimo sezóny, verte, že o zážitky nebudete mať núdzu a vaše deti si to poriadne užijú. Nie je totiž nič krajšie, než po celom aktívnom dni si spoločne sadnúť v karavane a užívať si spoločné chvíle.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky