Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 22:32 | Správy | Domáce správy

Kresťanskí lídri vydali dôležité posolstvo: Slová o environmentálnej udržateľnosti

Lídri najväčších kresťanských cirkví vydali spoločné posolstvo, v ktorom upozornili na naliehavosť environmentálnej udržateľnosti, na jej vplyv na chudobu a na dôležitosť globálnej spolupráce.

Vyzvali tiež modliť sa za úspech summitu OSN o klíme (COP26), ktorý sa má začiatkom novembra konať v Glasgowe. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Pápež František, arcibiskup z Canterbury Justin Welby a ekumenický patriarcha Bartolomej I. vo svojom dokumente - prvom svojho druhu - nazvanom Spoločné posolstvo na ochranu stvorenstva uvádzajú, že pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 poskytla politickým lídrom bezprecedentnú príležitosť prehodnotiť globálnu ekonomiku a urobiť ju udržateľnejšou a sociálne spravodlivejšou pre chudobných. Poukazujú aj na dôležitosť globálnej spolupráce.

Konštatujú, že "jednotlivci síce majú svoju úlohu pri zmene našej spoločnej reakcie na bezprecedentnú hrozbu klimatickej zmeny", no upozorňujú, že "lídri nesú najväčšiu zodpovednosť za to, aby prijímali odvážne rozhodnutia", aké by mohli padnúť aj v Glasgowe na summite COP26.

Vodcovia kresťanských cirkví apelujú na "všetkých ľudí dobrej vôle", aby "načúvali volaniu Zeme a chudobných ľudí" a konali na prospech budúcich generácií a "nášho spoločného domova".

Odporučili, aby účastníci summitu COP26 presadzovali riešenia zamerané na ľudí, zaviazali sa k zmysluplným obetám v prospech budúcnosti a Zeme a stali sa lídrami v prechode k spravodlivým a udržateľným ekonomikám.

Vo svojom posolstve trojica kresťanských lídrov odsudzuje nespravodlivosť a nerovnosť vo svete a vysvetľuje, že "strata biodiverzity, degradácia životného prostredia a zmena klímy sú nevyhnutnými dôsledkami našich činov, pretože sme chamtivo spotrebovali viac zdrojov, ako môže Zem vyprodukovať".

Za nespravodlivé označili fakt, že ľudia, ktorí trpia najkatastrofickejšími následkami škôd na životnom prostredí, sú tí najchudobnejší, pričom práve oni k environmentálnym zmenám "prispeli najmenej".

V texte spoločného posolstva sa píše, že "máme príležitosť kajať sa...a vydať sa opačným smerom. Namiesto sebeckého zisku musíme hľadať veľkorysosť a spravodlivosť v spôsobe, akým žijeme, pracujeme a používame peniaze".

V texte sa tiež uvádza, že všetky krízy, ktorými ľudstvo prechádza, "nám ponúkajú možnosť voľby. Sme v jedinečnej pozícii: buď k nim pristúpime s krátkozrakosťou a s vidinou zisku, alebo sa ich chopíme ako príležitosti na konverziu a transformáciu".

Spoločné posolstvo je datované 1. septembrom, ktorý je Svetovým dňom modlitby za starostlivosť o stvorenstvo. Zaviedli ho v roku 2015 pápež František a ekumenický patriarcha Bartolomej.

Vydanie tohto spoločného vyhlásenia pápež avizoval už 1. septembra na generálnej audiencii vo Vatikáne, pripomenul portál Vatican News.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?