Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 09:16 | Správy | Domáce správy

Pokračuje súd s Dobroslavom Trnkom, vypovedal Čižnár: Doteraz to ľutujem

Na súd s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze zatajovania nahrávky známej ako Gorila prišiel vypovedať aj ďalší bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Dobroslav Trnka je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Nahrávku mu podľa obžaloby poskytol do úschovy v súčasnosti odsúdený podnikateľ Marian Kočner. Neskor bola použitá pri vydieraní finančníka Jaroslava Haščáka.

Čižnár pred súdom opísal stretnutie na Úrade vlády SR s vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a Dobroslavom Trnkom. Obžalovaný im mal na stretnutí pustiť časť z nahrávky Gorila. Podľa Čižnára na to Fico reagoval, s otázkou „Čo to má byť?“. Obžalovaný mal odpovedať, že „také zaujímave veci“ a následne Robert Fico obžalovaného vyhodil. Malo sa to stať v roku 2008 alebo 2009. Čižnár uviedol, že identifikoval hlas nebohého dlhoročného člena strany Smer – sociálna demokracia Františka Határa. Druhý hlas, ktorý má údajne patriť podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi nespoznal. „Doteraz ľutujem, že som sa tam nechal nahovoriť ísť,“ dodal Čižnár.

Dobroslav Trnka po Čižnárovej výpovedi skonštatoval, že k takémuto opisovanému stretnutiu nikdy neprišlo. „Udalosti, ktoré spomínal pan Čižnár, keď ma mal doktor Fico vyhodiť z úradu vlády, si musel svedok Čižnár pomýliť s nejakým iným stretnutím. Ja som nemal žiadne problémy s doktorom Ficom. Naopak, doktor Fico v tom čase 2008 – 2009 mohol byť oprávnene nahnevaný na doktora Čižnára, nakoľko tento zabránil sestre doktora Fica v kariérnom postupe na prokuratúre a vzhľadom na tú situáciu som tento problém riešil ja,“ pokračoval Dobroslav Trnka.

Samosudca Okresného súdu Bratislava I. na pojednávanie zavolal aj svedka Miloša Bystrianského, ktorý pracuje ako informatik na generálnej prokuratúre. Obžalovaný od neho údajne žiadal zašifrovať USB kľúč. Neskôr ho tiež požiadal, aby mu na tento kľúč skopíroval zvukové súbory z CD alebo DVD nosičov. „Po tom, čo som súbory skopíroval, som skúšal funkčnosť. Pustil som si súbory a počul som šum a hlasy dvoch ľudí,“ povedal svedok. Hlavné pojednávanie sudca prerušil do pondelka 13. septembra do 9:00.

Podľa polície Dobroslav Trnka zločin spáchal ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas. „Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ informovala ešte začiatkom marca polícia. Podľa záverov vyšetrovateľa si tak Dobroslav T. nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona, a to stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Na pondelkovom pojednávaní bývalý generálny prokurátor vyhlásil, že sa cíti nevinný a zároveň odmietol možnosť uzatvoriť dohodu o vine a treste.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!