Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2021 08:09 | Správy | Zahraničné správy

OSN varuje pred zatváraním škôl: Deti sú tichými obeťami pandémie

Všetky školy by mali zostať otvorené a prijať také opatrenia, aby v nich hrozilo čo najmenšie riziko nákazy covidom-19, uviedli v pondelok európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF) pre Európu a Strednú Áziu.

Varujú pred vysoko nákazlivým variantom delta a vyzývajú k ochrane fyzického i duševného zdravia detí, najmä tých najzraniteľnejších. "Pandémia spôsobila najkatastrofálnejšie narušenie vzdelávania v histórii. Je preto životne dôležité, aby fyzická výučba v triedach pokračovala bez prerušenia v celom európskej regióne. Má to zásadný význam pre vzdelávanie detí, ich duševné zdravie a sociálne zručnosti," uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Organizácia WHO odporučila zaradiť učiteľov a ostatných zamestnancov škôl medzi kľúčových pracovníkov s prednostným právom na očkovanie proti covidu-19. Rovnako tak by mali dostať vakcínu deti staršie ako 12 rokov so zdravotnými problémami, ktoré sú vystavujú vyššiemu riziku závažného priebehu ochorenia. Školy by podľa v pondelok zverejnenej správy oboch organizácií mali patriť k miestam, ktoré sa uzavrú ako posledné a otvoria ako prvé.

Deti by sa mali testovať, ale ako prevenciu šírenia choroby by mali školy dobre vetrať, pokiaľ je to možné pracovať po menších skupinách a dodržiavať dostatočné odstupy medzi jednotlivými žiakmi aj učiteľmi. Šírenie nákazy je častejšia v rámci komunít, a školy sú preto jedným z miest, kde by k nemu mohlo s najväčšou pravdepodobnosťou dochádzať, uvádza správa. Najlepším receptom je podľa Klugeho očkovanie.

Nesmie sa pritom zabúdať ani na chudobnejšie krajiny, s ktorými je potrebné sa podeliť o dostupné vakcíny, dodal. "Očkovanie je našou najlepšou obrannou líniou proti vírusu a aby sa pandémia skončila, musíme vo všetkých krajinách rýchlo a rovnomerne rozšíriť očkovanie, čo zahŕňa aj podporu výroby vakcín a ich zdieľanie, aby sme chránili tých najzraniteľnejších. Musíme tiež naďalej dodržiavať opatrenia v oblasti verejného zdravia, o ktorých efektívnosti vieme, vrátane testovania, sekvenovania, trasovanie, izolácie a karantény," uviedol Kluge.

Deti sú "tichými obeťami pandémie", je presvedčený Philippe Cori, riaditeľ európskej pobočky UNICEF. Školy podľa neho nie sú len miestom, kam sa chodí pre informácie, ale bezpečným prístavom pre deti, ktoré doma zažívajú násilie. Pandémia covidu ich ťažkosti zhoršila, a je preto dôležité, aby sa deti v čo najširšej možnej miere a čo najrýchlejšie opäť vrátili do škôl, je presvedčený Cori.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!