Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2021 13:05 | Správy | Domáce správy

SNP si pripomínajú mimoparlamentné strany: Silné odkazy

Odkaz Slovenského národného povstania (SNP) vníma mimoparlamentná opozícia ako veľmi silný.

Hovorí o hrdinstve predkov a sile vzoprieť sa ideológii. Vníma potrebu pripomínať si SNP aj preto, aby sa hrôzy minulosti neopakovali a aby sme sa z nej poučili. Viaceré strany podčiarkli dôležitosť hovoriť o význame boja proti fašizmu, pretože aj dnes podľa nich sedia v Národnej rade (NR) SR sily s podobnými tendenciami.

Podľa predsedu KDH Milana Majerského nám SNP pripomína, že sloboda a demokracia stoja na každom z nás. "Dnes ich nemusíme brániť za cenu najvyšších obetí, ale každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme o slobodu a mier neprišli. Vďaka hrdinským činom našich predkov, ktorí obetovali život v boji proti fašizmu, to mnohí dnes vnímajú ako samozrejmosť," poznamenal s tým, že život v demokratickej krajine je samozrejmosť iba do tej miery, do akej si ju budeme chrániť.

SNP a hrdinstvo jeho účastníkov si podľa Progresívneho Slovenska treba pripomínať aj preto, aby sa nič podobné ako fašistický režim viac nezopakovalo. "Ako vidíme aj na slovenskej politickej scéne, tieto tendencie v spoločnosti prežívajú dodnes a práve odkaz SNP by mal byť povzbudením pre všetkých, ktorí v dnešných neistých časoch hľadajú pozitívnu motiváciu bojovať proti fašistickým a extrémistickým myšlienkam. Demokracia je totiž dielo, ktoré nebude nikdy dokončené," zdôraznilo.

Strana Spolu rovnako poukázala na to, že v parlamente i dnes sedia sily, ktoré "sa neštítia podnecovať nenávisť voči menšinám a označovať ich za príčinu všetkého zla". "Je potrebné si pripomínať, že naši predkovia sa proti tejto nenávisti v minulosti postavili a mnohí v boji za slobodu položili svoje životy," dodala.

Most-Híd považuje za dôležité hovoriť o SNP v širšom kontexte a poukazovať na súvislosti medzi minulosťou a súčasnosťou. "Ľudia v povstaní bojovali proti fašizmu a nacizmu, a vtedy zvíťazili nad jednou z najkrutejších ideológií v dejinách ľudstva. Žiaľ, otvorených prejavov neonacizmu sme svedkami aj dnes," poznamenal.

Tlačový tajomník SMK Róbert Králik dodal, že pripomínať si pamätné dni minulosti, z ktorých plynú ponaučenia aj pre súčasné generácie, je potrebné. "Z histórie sa treba poučiť a neopakovať chyby minulosti," uviedol.

"V demokratickom štáte je potrebné za každých okolností odsúdiť všetky formy fašizmu, antisemitizmu a všeobecne diskrimináciu ľudí pre svoje vierovyznanie, farbu pleti alebo národnosti," podčiarklo hnutie Spolupatričnosť - Összefogás.

Česť a pamiatku hrdinom SNP vzdal aj predseda SNS Andrej Danko. "Hlavné oslavy sú len pre pánov, ktorí vládnu. V tichosti a pokore sme preto za SNS položili vence," podotkol na sociálnej sieti.

Hnutie Republika vníma SNP ako nezmazateľnú súčasť slovenských dejín a svojou účasťou vyjadruje úctu všetkým nevinným obetiam. "Je to náš oficiálny postoj, ktorým sa tak verejne a definitívne hlásime k princípom slobody, demokracie a ľudskosti," zdôraznil predseda hnutia Milan Uhrík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver