Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2021 13:40 | Správy | Domáce správy

Štatistika ukázala počet členov politických strán: Obačajní ľudia na chvoste, prvý subjekt vás prekvapí

Medzi politickými stranami a hnutiami na Slovensku sú také, ktoré mali ku koncu minulého roka nad 1000 členov, ale i také, ktoré ich nemali ani desať.

Vyplýva to z výročných správ politických strán za rok 2020 zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR. Najviac členov mala ku koncu roka Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku, a to 15.106. Nasledovali Smer-SD (13.284), SMK-MKP (8899), KDH (7158), Most-Híd (5516) a SNS (3469).

Nad 1000 členov malo aj viacero ďalších mimoparlamentných subjektov, napríklad Komunistická strana Slovenska (1802). Zo strán, ktoré sú aktuálne v Národnej rade (NR) SR, okrem Smeru-SD túto hranicu prekročila len ĽSNS (1272). V počte členov v rámci parlamentných strán nasledujú koaličné hnutie Sme rodina (696), strana Za ľudí (672), SaS (229) a OĽANO (45).

Na kandidátke OĽANO sa vo voľbách o post v NR SR uchádzali aj členovia iných subjektov. Z nich hnutie NOVA malo podľa výročnej správy ku koncu roka 582 členov, Zmena zdola 50 a Kresťanská únia 32. Na kandidátke SaS sa zas do parlamentu dostali osobnosti z OKS, ktorá mala 75 členov.

Spomedzi politických subjektov sa našli viaceré, ktorých členskú základňu netvorilo ani 20 ľudí, dokonca také, ktoré mali desať a menej členov. Napríklad Slovensko do toho (10), Jednota - Ľavicová strana Slovenska (9), SDKÚ-DS (4) a Obyčajní ľudia (2).

Zákon o politických stranách a politických hnutiach pritom stanovuje minimálne počty členov v jednotlivých orgánoch strán, okrem štatutárneho. Najvyšší orgán strany má mať aspoň 27 členov, výkonný deväť a ostatné aspoň troch. Členovia orgánov strany pritom podľa zákona majú byť aj členmi strany.

MV SR pre TASR uviedlo, že za nedostatočný počet členov strany v jej orgánoch ju nemožno zrušiť. "Zákon o politických stranách osobitne rieši situáciu, keď Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zistí, že počas volebného obdobia sa počet členov výkonného orgánu politickej strany, ktorá bola zvolená do NR SR, znížil pod ustanovený počet členov," ozrejmilo. Podľa vlastných slov to v takomto prípade rezort oznámi Ministerstvu financií SR, ktoré následne pozastaví strane vyplácanie príspevku na činnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!