Utorok 19. 10.
Kristián
28.08.2021 08:50 | Správy | Domáce správy

Disciplinárny poriadok Najvyššieho správneho súdu má veľmi veľa chýb: Rázne stanovisko notárov

Ak by bol návrh disciplinárneho poriadku Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR schválený v predloženom znení, neprešiel by testom ústavnosti.

Upozornila na to Notárska komora (NK) SR. Považuje za nevyhnutné, aby návrh zákona prešiel v parlamente dôkladnou revíziou a diskusiou.

„Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, takže komora využije svoje právo prezentovať výhrady k návrhu zákona aj na pôde Národnej rady Slovenskej republiky,“ podotkli notári. K návrhu disciplinárneho poriadku bolo vznesených celkovo 295 pripomienok, z toho 138 zásadných.

Notári nesúhlasia s jednoinštančnosťou konania a s odobraním tejto kompetencie NK SR. „Komora nie je proti podriadenosti notárov disciplinárnej právomoci Najvyššieho správneho súdu, ale navrhuje, aby v prvej inštancii rozhodovala disciplinárna komisia komory a Najvyšší správny súd by rozhodoval ako odvolací súd,“ zdôraznili.

Ministerstvo spravodlivosti SR vo vyhlásení o rozporoch k návrhu zákona uviedlo, že „výkon disciplinárnej právomoci zo strany orgánov Notárskej komory SR dlhodobo neplní svoj účel, čo je úplne zreteľné v tých najvypuklejších prípadoch. O to viac je namieste presunúť výkon disciplinárnej právomoci na iný subjekt“.

Komora tvrdí, že doteraz neevidovala žiadne oficiálne výhrady k práci disciplinárnej komisie. „Okrem toho, voči akémukoľvek rozhodnutiu disciplinárnej komisie je aj v súčasnosti možné podať správnu žalobu. V Českej republike, ktorej právna úprava inšpirovala ministerstvo k návrhu zákona, notári nepodliehajú disciplinárnej právomoci Najvyššieho správneho súdu vôbec,“ upozornili.

Muž z Indie zavraždil svoju ženu kobrou: Detaily len pre silné povahy!
Drsný útok Tarabu neostal bez odozvy: Emma Čaputová komentuje poslancov status
Bez preukázania covidpasom to v Bulharsku už nepôjde: Pozrite, kde budú po novom povinné
Chceli si privyrobiť na čiernom trhu, napokon budú pykať: Pokuta a tvrdý zákaz!
Poslanci rozhodujú o príspevku: Odškodnia leteckých dopravcov kvôli pandémii?
Pandémia v Česku naberá na sile: Tŕňom v oku je jedna vec, padli slová o sprísňovaní opatrení
Reakcia na skupovanie pôdy Maďarmi: Ministerstvo pripravilo návrh na ochranu pôdy
Slovenskí europoslanci: Je na Poľsku, ako odpovie na obavy EÚ v oblasti justície
Uniesť naraz 48 pív? Pre fanúšika Twente žiadny problém!
Rodičia, zbystrite pozornosť: Expertka varuje, takto by ste nikdy nemali prebaľovať dieťatko
Mladému mužovi nevyšiel zvláštny experiment: Video aj napriek tomu baví internet
Ofenzívna hviezda Realu Madrid má obrovský problém! Čaká ho súd za údajne vydieranie krajana