Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2021 21:25 | Správy | Zahraničné správy

Ruské médiá posielajú Putinovi otvorený list: Zásadná žiadosť smerom na Kremeľ

Viaceré ruské médiá zverejnili v piatok spoločný otvorený list adresovaný ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a iným vysokopostaveným predstaviteľom, v ktorom žiadajú ukončenie "štátnej kampane" proti nezávislej žurnalistike.

Informovala o tom agentúra AFP. Signatári listu okrem iného protestovali proti označovaniu médií a novinárov za "zahraničných agentov", čo ich núti vykonávať zdĺhavé administratívne úkony a používať toto označenie pri všetkých svojich výstupoch. List podpísali napríklad zástupcovia spravodajského servera Meduza a televíznej stanice Dožď, ktoré boli tento rok označené za zahraničných agentov, ako aj ruská pobočka časopisu Forbes a približne poltucta ďalších médií pôsobiach v Rusku.

"My, novinári a redaktori ruských a ruskojazyčných médií, požadujeme okamžité ukončenie štátnej kampane proti nezávislej tlači," uvádza sa v otvorenom liste. Označovanie mediálnych organizácií za "zahraničných agentov" je podľa signatárov listu v priamom rozpore s ústavou Ruskej federácie, s jej mediálnymi zákonmi aj s princípmi slobody prejavu. Toto označenie buď priamo vedie k zrušeniu postihnutých médií, alebo vytvára "diskriminačné podmienky", ktoré sťažujú prácu novinárov, pokračuje list.

Kremeľ požiadavky uvedené vo výzve odmietol, pričom označovanie médií za zahraničných agentov označil za opodstatnené a potrebné. "Mimovládne organizácie a novinárov totiž často využívajú" iné štáty na zásahy "do záležitostí našej krajiny," povedal novinárom Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Zároveň však uznal, že spôsob, akým je predmetný zákon uplatňovaný, "by mal byť predmetom diskusie".

Médiá, ktoré dostanú "nálepku" zahraničného agenta sú nielen prísnejšie preverované a sledované úradmi, ale hanlivý charakter takéhoto označenia oslabuje aj ich dôveryhodnosť a znižuje jeho príjmy z reklamy. Ruské orgány v júli označili za "neželanú organizáciu" investigatívne médium Projekt, čím mu v podstate zakázali pôsobenie v Rusku pod hrozbou pokút a väzenia. Zablokovali aj webové stránky dvoch médií a jednej ľudskoprávnej organizácie, ktoré sú napojené na exilového kritika Kremľa Michaila Chodorkovského.

Kontroverzný zákon o zahraničných agentoch bol v Rusku prijatý v roku 2012, pričom pôvodne sa vzťahoval len na mimovládne organizácie financované zo zahraničia, predovšetkým na skupiny monitorujúce dodržiavanie ľudských práv. V roku 2017 bol zákon rozšírený aj do oblasti médií. Stalo sa tak po tom, ako bola za zahraničného agenta v USA vyhlásená ruská, štátom kontrolovaná televízia RT.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú