Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2021 12:39 | Šport | Hokej

Slovan si zahrá Ligu majstrov po dlhých deviatich rokoch, Michal Sersen: Verím, že nás to posunie!

V novej edícii hokejovej Ligy majstrov (CHL) sa po ročnej odmlke z dôvodu pandémie koronavírusu predstaví 32 mužstiev z 13 líg a 14 európskych krajín, ktoré medzi sebou odohrajú 125 zápasov.

Slovenský hokej v nej bude reprezentovať Slovan Bratislava, ktorý sa vracia na európsku klubovú scénu po deviatich rokoch. Súťaž sa začne vo štvrtok 26. augusta a vyvrcholí finálovým zápasom 1. marca 2022.
      
Slovan bude v prestížnej súťaži účinkovať vďaka voľnej karte, ktorú dostal od organizátorov. "Jeden z cieľov CHL je prostredníctvom systému tzv. voľných kariet ponúknuť účasť v Lige majstrov pre renomované kluby a prispieť tak k rozvoju európskeho klubového hokeja tým, že súťaž bude mať medzinárodne čo najviac rozmanité zastúpenie. Nominácia Slovana Bratislava nám ponúka možnosť privítať späť v našej súťaži Slovensko, krajinu s bohatou tradíciou, ktorá svetovému hokeju vychovala mnohých špičkových hráčov," uviedla Rada CHL.
      
Sezónu otvorí úradujúci šampión Frölunda Göteborg, ktorý sa v úvodnom zápase predstaví na ľade BK Mladá Boleslav. Slovan bude hrať v atraktívnej F-skupine proti českému majstrovi HC Oceláři Třinec, švajčiarskemu Fribourgu-Gottéron a švédskemu Leksandu. Zverenci Róberta Dömeho nastúpia najskôr 27. augusta vo Švédsku a o dva dni neskôr sa predstavia na ľade švajčiarskeho mužstva. "Vo Švédsku nás nečaká nič jednoduché, Leksand patrí k špičke a hrá sa tam top hokej v Európe. Ale nejdeme im dať nič zadarmo, chceme sa ukázať v dobrom svetle. Bude to pre nás dobré aj z hľadiska skúsenosti. Nič jednoduché nás nečaká ani vo Fribourgu, majú skvelé mužstvo. Verím, že nás to niekam posunie. Ale chceme doniesť aj dobré výsledky," povedal pre TASR kapitán Slovana Michal Sersen.
      
Aby bola CHL pripravená na všetky eventuality, ktoré môžu prísť s vírusom Covid-19, rozhodla sa prispôsobiť svoje pravidlá pre sezónu 2021/2022. Aby sa tímy kvalifikovali do play off, musia odohrať aspoň 50 percent svojich zápasov v skupinovej fáze.      
      
Šesť tímov z piatich krajín bude v LM debutovať. Za Švédsko to sú Rögle Ängelholm a Leksands IF, ďalej Pinguins Bremerhaven z Nemecka, JKH GKS Jastrzebie z Poľska a okrem Slovana aj ukrajinský HC Donbass. Zástupca Ukrajiny bude v tejto súťaži vôbec po prvý raz. Odmeny v tejto sezóne sú spolu 3,31 milióna eur. Každý klub, ktorý sa predstaví v skupinovej fáze, dostane 60.000 eur, za postup do play off sú ďalšie financie.
      
Skupinová fáza sa začne 26. augusta a skončí sa 13. októbra. Celkom 32 účastníkov rozdelili do ôsmich skupín po štyroch a každý odohrá šesť zápasov. Tímy, ktoré sa umiestnia na prvom a druhom mieste v tabuľke, postúpia do play off. Zápasy prvého kola vyraďovačky sa vyžrebujú 15. októbra.
      
Slovan sa v medzinárodnej klubovej súťaži predstavil už v rokoch 2011 a 2012, keď pôsobil ako jediné slovenské mužstvo v European Trophy. V decembri 2012 bol spolu s Viedňou aj spoluorganizátorom finálového turnaja, v ktorom zvíťazil švédsky klub Lulea HF. Slovan vtedy vypadol vo štvrťfinále po prehre s ďalším švédskym mužstvom Färjestad BK 1:4. Slovan je tiež držiteľ najlepšieho umiestnenia slovenského mužstva v Lige majstrov. V januári 2008 obsadil na záverečnom turnaji Super Six v Petrohrade 3. miesto. Na turnaji v Rusku vtedy hrali víťazi šiestich európskych líg (Rusko, Švédsko, Slovensko, Fínsko, Česko, Švajčiarsko).
      
"Belasí" majú za sebou skvelé výsledky v príprave. A-mužstvo v nej zdolalo Viedeň Capitals 6:2, Klagenfurt 5:1, rovnakým výsledkom zvíťazilo aj nad Michalovcami a na záver Slovan zdolal Košice 2:1. "Ťažko sa to ešte hodnotí, ale výsledky tešia. No nechceme ich podceňovať. Vyhrali sme turnaj, kde sme zdolali dobré tímy, ale toto bude ešte o úroveň vyššie. Prakticky sa teraz pre nás začína sezóna," dodal Sersen.
      
Prvý ročník nového formátu Ligy majstrov sa konal v sezóne 2014/2015. Triumfovala v ňom švédska Lulea, nasledujúce dva ročníky sa stali korisťou ďalšieho švédskeho tímu Frölunda. V roku 2018 triumfoval fínsky tím JYP Jyväskylä a potom opäť dvakrát Frölunda. Slovenské kluby sa v súťaži predstavili každý rok. V prvom ročníku obsadili Košice 3. miesto v základnej skupine. V ďalších dvoch rokoch hrali v LM Košice aj Nitra. "Corgoni" v roku 2016 nepostúpili zo skupiny, Košičania vypadli v 1. kole play off. O rok neskôr ukončili oba kluby pôsobenie v súťaži tiež v 1. kole vyraďovačky. V ďalších troch ročníkoch sa predstavila Banská Bystrica, skončila vždy na 4. mieste v skupine.
      
      Program zápasov F-skupiny:
      27. augusta  19.05 Leksands IF - SLOVAN BRATISLAVA
      27. augusta  19.45 Fribourg-Gottéron - Oceláři Třinec
      29. augusta  18.05 Leksands IF - Oceláři Třinec
      29. augusta  17.45 Fribourg-Gottéron - SLOVAN BRATISLAVA
      2. septembra 17.00 Oceláři Třinec – Fribourg-Gottéron
      2. septembra 19.30 SLOVAN BRATISLAVA – Leksands IF
      4. septembra 15.00 Oceláři Třinec – Leksands IF
      4. septembra 17.30 SLOVAN BRATISLAVA – Fribourg-Gottéron
      5. októbra   18.05 Leksands IF – Fribourg-Gottéron
      6. októbra   17.00 Oceláři Třinec – SLOVAN BRATISLAVA
      12. októbra  19.45 Fribourg-Gottéron – Leksands IF
      13. októbra  18.00 SLOVAN BRATISLAVA - Oceláři Třinec

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu