Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2021 03:00 | Správy | Domáce správy

Na stretnutie so Svätým Otcom sa zatiaľ zaregistrovalo 20 000 účastníkov: Zmiernia sa opatrenia na návštevu pápeža?

Poznačia dlhoočakávanú cestu pápeža na Slovensko obavy veriach z covidu?

Najviac v Šaštíne

KBS pritom cez víkend oznámila, že po prvom týž­dni od spustenia registrácie na návštevu pápeža evidujú 20 000 prihlásených. Takmer polovica z tohto počtu chce ísť do Šaštína, do Prešova mieni prísť na stretnutie so Svätým Otcom 6 200 ľudí a 4 500 záujemcov eviduje registračný tím v Košiciach.

Oproti číslam, na ktoré sme zvyknutí z predchádzajúcich návštev pápeža na Slovensku, sú to len zlomky účastníkov. V roku 1995, keď tu bol Ján Pavol II., ho na Mariánskej hore pri Levoči na omši počúvalo 300-tisíc veriacich. V roku 2003 zase pri návšteve Petržalky pri­šlo na stretnutie s pápežom 250-tisíc ľudí z celej krajiny a okolitých štátov. Podobné počty sa zdajú pri súčasnom stave zrejme len ťažko dosiahnuteľné.

Začínajú sa tak ozývať hlasy, aby štát prehodnotil možnosť účasti na podujatiach nielen pre očkovaných ľudí, ale aj pre otestovaných a tých, čo covid prekonali. František pred návštevou Slovenska zavíta aj do Maďarska.

„Vidíme tu dva odlišné prístupy, keď si porovnávame návštevu pápeža v Maďarsku a na Slovensku. Maďarská vláda vpustí na omšu s pápežom Františkom v Budapešti jednoducho všetkých, nebude sa vyžadovať doklad o očkovaní alebo negatívny test. Kým na Slovensku sa zvolil úplne iný prístup, a teda, že budú na stretnutie s pápežom pustení len ľudia, ktorí sú zaočkovaní,“ priblížil cirkevný analytik Imrich Gazda. Poukázal na to, že pápež František aj biskupi Slovenska opätovne podporili očkovanie ako spôsob boja proti ochoreniu COVID-19.

Zatiaľ bez zmien

Pridáva sa aj KDH, ktoré tvrdí, že podporujú dobrovoľné očkovanie, ale podmienky pri pápežovi považujú za problematické. „Rozumieme nespokojnosti tých, ktorí ako nezaočkovaní síce môžu ísť na športové podujatie, napríklad na olympijskú hokejovú kvalifikáciu na uzavretom štadióne s niekoľkými tisícmi ďalších, ale k Svätému Otcovi v exteriéri už nie. Ak existuje cesta, ako umožniť aj nezaočkovaným občanom stretnúť sa s pápežom tak, aby bola zachovaná bezpečnosť všetkých účastníkov, vláda v spolupráci s odborníkmi by sa ju mali pokúsiť ešte raz nájsť,“ upozorňuje predseda KDH Milan Majerský.

Bude teda štát prehodnocovať svoje pravidlá, ktoré sa oznámili ešte pred mesiacom? Ministerstvo zdravotníctva, ktoré pôvodné opatrenia pri pápežovi komunikovalo, nás odkázalo na Úrad vlády SR. „Tieto otázky sú predčasné. Počet záujemcov o stretnutie s pápežom sa ešte zvýši. Čo sa týka opatrení, platia stále pravidlá, o ktorých už bolo rozhodnuté. V každom prípade, opatrenia platné na hromadných podujatiach má v rukách ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva,“ odpovedala Novému Času hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Prešov: Denne sa registruje 700 ľudí

- Mesto Prešov žije očakávanou návštevou pápeža Františka. Zvyšuje sa počet dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii podujatia, i keď ich je zatiaľ iba polovica z potrebného množstva. Na liturgiu pred mestskou halou sa zatiaľ registrovalo 6 500 ľudí. „Denne tento počet stúpa priemerne o 600 - 700. Ak by to išlo takýmto tempom, predpokladáme, že do uzávierky by sa mohol počet prihlásených vyšplhať na 20-tisíc,“ uviedol hovorca prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupstva Michal Pavlišinovič. Vlažný záujem si vysvetľuje tým, že časť potenciálnych návštevníkov liturgie sa nechce dať očkovať. Iní majú obavy z veľkého počtu ľudí. „Dlho sa snažili chrániť pred koronavírusom, takže teraz majú rešpekt pred hromadnými podujatiami,“ podotkol.

 

Pýtali sme sa na alternatívu

Martin Kramara, hovorca KBS

- Apelovali sme od začiatku na čo najväčší počet, ideálne bez obmedzenia. Bolo nám to umožnené, ale s podmienkou zaočkovanosti. Samozrejme, že sme sa pýtali aj na alternatívu, o ktorej hovoríte (testovania či prekonania covidu pozn. red.), ale bolo nám jednoznačne komunikované, že to nie je možné. Do návštevy sú ešte takmer tri týždne, registrácia pokračuje a ľudí pozývame, aby nezostali doma, ale zaregistrovali sa a prišli. Sám pápež často hovorí: „Nie gauč, ale pár topánok a poďme!“ Pre takúto príležitosť sa naozaj oplatí pár topánok aj zodrať.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, nov, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať