Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2021 17:05 | Správy | Domáce správy

Sú v Afganistane ešte Slováci a komu udelíme azyl? Minister Naď objasnil situáciu

Slovensko neeviduje ani jedného občana SR, prípadne príbuzných či spolupracujúcich Afgancov, ktorí by mali záujem o evakuáciu z Afganistanu do SR.

Vyhlásil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Dnes môžem potvrdiť, že neevidujeme ani jedného spolupracovníka ozbrojených síl alebo občana, ktorý žiadal o evakuáciu, že by sme ho tam nechali, nič také sa neudialo," povedal minister obrany na pondelkovej tlačovej konferencii. Rezort diplomacie ešte minulý týždeň potvrdil, že vie ešte o jednej Slovenke, ktorá sa nachádza v Afganistane, no nežiada o návrat do SR.

Podľa ministra niektoré krajiny evakuujú tisícky ľudí denne a aj na slovenskú diplomaciu či zástupcov mimovládnych organizácií sa obrátili ľudia, ktorí chcú ísť na Západ. V tejto súvislosti Slovensko komunikuje so spojencami.

"Tu nejde o počet, ale o jednotlivé príbehy ľudí, každý človek, ktorý má záujem, má právo požiadať o azyl, a SR má právo udeliť alebo odmietnuť azyl. Debata by nemala byť politická, ale ľudská," vyhlásil minister, ktorý verí v spoločné riešenie, ktoré pomôže ľuďom, ale nemôže to byť "silou-mocou". "Treba si naozaj zvážiť, koho chceme na Slovensko priviesť a či tí ľudia majú úprimný záujem o SR alebo je to len využitie priestoru, ako sa dostať do schengenskej zóny," povedal.

NATO ani EÚ podľa Naďa od nás nežiadajú žiadnu realokáciu, ide len o prejav solidarity. "V rámci NATO a EÚ prebieha diskusia, že by sa v rámci Európy urobil letecký transport medzi Kábulom a nejakým európskym štátom, kde by boli títo spolupracovníci centrálne dočasne umiestnení a tam by sa riešilo z hľadiska procedúr, čo ďalej s nimi," informoval o ďalšom riešení.

Slovensko bolo pripravené prijať desať osôb, ktoré spolupracovali so spojeneckými misiami. "Z týchto ľudí ešte nie je na území SR ani jeden, diskusia naďalej prebieha," povedal Naď.

Na Slovensko sa minulý týždeň podarilo z Afganistanu dopraviť celkovo 24 osôb. Z nich je 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR. "Zatiaľ sú v karanténe a budeme ďalej riešiť, či vôbec budú mať záujem o azyl na Slovensku," povedal minister obrany.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať sa z krajiny. Západné krajiny organizujú evakuačné lety pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali a ktorí sa obávajú pomsty zo strany Talibanu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor