Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Majú fantastické prvenstvo: Kraj na západe Slovenska prijal nízkouhlíkovú stratégiu

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.

Poslanci krajského zastupiteľstva jej dali zelenú v apríli tohto roka, dopĺňa víziu, ktorá je začlenená v Pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja TTSK. Stanovuje globálny ciel znížiť do roku 2030 emisie CO2 minimálne o 40 percent, na úrovni specifickych zámerov popisuje konkrétne opatrenia. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu TTSK.

Poslanci pritom už v októbri 2019 odobrili zámer TTSK ukončiť používanie herbicídov na báze glyfosátu pri ničení burín a ruderálnych rastlín na verejných priestranstvách vo vlastníctve a správe organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK a nahradiť ich prípravkami na ekologickom princípe. Zároveň rozhodli o odporúčaní obciam a mestám v TTSK na nepoužívanie herbicídov v lokalitách v ich pôsobnosti.

„Kontinuálne znižujeme spotrebu energie a postupne vymieňame zastaranú a neefektívnu techniku, napríklad nové počítače v Úrade TTSK majú o zhruba 65 percent nižšiu spotrebu ako pôvodné. Ďalej sme implementovali smart riešenie LED osvetlenia na parkovisku, vyregulovanie vykurovacej sústavy úradu a pripravujeme analýzy a projekty garantovaných energetických služieb,“ informovala vedúca odboru komunikácie Natália Petkáčová.

TTSK má schválených dvanásť žiadostí o nenávratný finančný príspevok na realizáciu opatrení na zvýšenie podielu výroby a spotreby energie z obnoviteľných zdrojov energie prostredníctvom výmeny súčasných tepelných zdrojov za tepelné čerpadlá s použitím aerotermálnej energie v knižniciach, galériách, stredných školách alebo zariadeniach sociálnych služieb. Cieľom je dosiahnuť zvýšenie účinnosti a hospodárnosti prevádzky zdroja tepla, zníženie emisií znečisťujúcich látok a produkcie skleníkových plynov, zlepšenie kvality ovzdušia a životného prostredia. „Pripravujeme aj ďalšie projekty, napríklad na realizáciu vodozádržných opatrení, ktoré by sme chceli spolufinancovať z európskych zdrojov,“ doplnila Petkáčová.

Úrad TTSK od roku 2019 realizuje, ako uviedla, dôsledný systém separovania odpadov, každoročne sa zapája do Týždňa mobility, v rámci ktorého motivuje verejnosť k uprednostneniu verejnej dopravy pred individuálnou, rovnako sa každoročne zapája do projektu Do práce na bicykli a Do obchodu na bicykli. „Prostredníctvom Fondu na rozvoj Trnavského kraja finančne podporujeme aj projekty zamerané ma tvorbu a ochranu životného prostredia. Projektom EnviroTour TTSK realizujeme environmentalne vzdelávanie na našich skolach. Každoročne organizujeme aj súťaž Ekologicky cin roka. Podporili sme uskutočnenie medzinárodného festivalu filmov o trvale udržateľnom rozvoji a ochrane životného prostredia Ekotopfilm – Envirofilm, pre stredoškolákov i dospelých,“ uviedla vedúca odboru komunikácie.

S podporou Environmentálneho fondu TTSK zakúpil prvý elektromobil. V súčasnosti je testovaný v bežnej prevádzke úradu a na základe zhodnotenia skúseností s jeho využívaním kraj zváži možnosti zaradenia elektromobilov a hybridných automobilov do svojho vozového parku.

TTSK zriadil už v roku 2009 Centrálny krízový fond regionálnej a miestnej samosprávy Trnavského kraja (CKF). „Pre členské obce a mestá predstavuje CKF de facto poistný nástroj, z ktorého môžu získať finančný príspevok na úhradu časti výdavkov spojených s odstraňovaním následkov prírodných pohrôm či nepredvídateľných udalostí. Prostriedky možno použiť aj na preventívne opatrenia vrátane vodozádržných alebo týkajúcich sa ozdravného rezu stromov,“ informovala Petkáčová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí