Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2021 03:00 | Správy | Zahraničné správy

Prvé jedlo dňa má rôzne podoby: Raňajky okolo celého sveta

Všetci poznáme základnú poučku, že najdôležitejším jedlom dňa sú raňajky. Nebolo to tak vždy a po dlhé stáročia boli raňajky vyhradené len deťom či slabým a chorým. Dnes však pri cestách okolo sveta môžete natrafiť na nepreberné množstvo rôznych raňajkových pokrmov, ale aj nápojov. Tušili ste napríklad, že niektoré boli vymyslené doslova ako marketingový trik?

Raňajky poznali už v staroveku, v náznakoch ich spomína Homér a aj robotníci na pyramídach sa ráno pred namáhavou prácou zvykli posilňovať chlebom s cibuľou a pivom. Rovnako ako v mnohých kútoch zeme, už starí Gréci si na raňajky radi dávali pochúťku podobnú palacinkám alebo sladkým plackám. Rimania tiež poznali raňajky, hoci ich zrejme jedli vo veľmi skorých hodinách, už okolo štvrtej ráno.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Raňajky pre pracujúcich

Naopak, v stredoveku sa prvé jedlo dňa konzumovalo až okolo obeda, po zobudení jedávali iba malé deti, chorí, či mimoriadne fyzicky pracujúci ľudia. Raňajky sa začali objavovať až keď ľudia začali pracovať v určených časoch, zvyčajne pre nejakého pána, a nevyhnutnosťou sa stali až s nástupom priemyselnej revolúcie, keď nastupovali do práce v pravidelnom čase. To bol už len krôčik k tomu, aby vznikli klasické raňajky, ako ich poznáme v západnom svete.

Vajcia, klobása i palacinky

Iste ste už o týchto raňajkách počuli, aj keď sú z veľkej časti našim žalúdkom dosť vzdialené. Klasické anglické raňajky s fazuľou, klobásou, slaninou, vajcami, hubami, zemiakovými plackami a toastom neraz vídame na televíznych obrazovkách. Sú na míle vzdialené od mnohých jedál, ktoré sa ráno konzumujú v Európe.

Vo Francúzsku sa za typické raňajky považuje croissant, ktorý sa môže podávať len tak alebo s maslom, čokoládou či sladkou nátierkou, rovnako majú sladké chúťky aj Švédi s ovocnými palacinkami. Sladké raňajky sa jedávajú napríklad aj v Iráne. Podáva sa chlieb naan s maslom a džemom alebo varená obilnina so škoricou, maslom a cukrom.

Marketingové triky

Škóti, Nemci, ale napríklad aj Poliaci majú radi svoje raňajky naslano a zaraďujú do nich vajíčka, syry, klobásy i chlieb. Tušili ste však, že zvyk podávať na raňajky vajíčka so slaninou vznikol pred sto rokmi v USA? Miestny podnikateľ zaplatil lekárom, aby odporúčali túto raňajkovú kombináciu kvôli vlastným ziskom.

Podobným trikom na zvýšenie predajnosti bolo aj zavedenie raňajkových cereálií. Najviac sa darilo tým, ktoré nebolo treba variť, ani inak vopred pripravovať. Kaše sú však obľúbeným jedlom po celom svete. Varia sa z obilnín, ryže i kukurice nasladko i naslano.

Dobrú klobásu si však môžete dať aj na Filipínach, servírujú ju s miestnym ovocím, napríklad mangom, alebo ju vyprážajú a podávajú s vajíčkami a fazuľou. O čosi exotickejšie pôsobia japonské raňajky z tofu, rýb a ryže, či korenená ryba a sladké bravčové s ryžou z Thajska. Známe sú aj mexické huevos rancheros, čo je volské oko s kukuričnou tortillou a salsou, neraz sa pridáva aj fazuľa. 

 

Raňajkové nápoje

Pomarančový džús

V minulosti si šťavu z pomarančov mohli dávať len tí, čo mali neďaleko pomarančový háj. Až po objavení pasterizácie začiatkom 20. storočia bolo možné džús predávať v plechovkách. Obrovskú obľubu si získal po epidémii španielskej chrípky pred sto rokmi, keď výrobcovia začali pomarančový džús predávať ako dobrý zdroj vitamínov.

Káva

Káva vo všetkých svojich podobách, teda čierna i s mliekom, sa pije ráno hlavne pre svoje povzbudzujúce účinky. Nahradila tradičné pitie riedených alkoholických nápojov, akými boli pivo či víno, obyčajná voda sa v minulosti nepila, lebo bola neraz pôvodcom rôznych nákaz.

Raňajkový čaj

Podobne ako káva, do raňajkových čajových zmesí sa vyberajú odrody s vysokým obsahom teínu, aby povzbudili, preto sa pripravoval hlavne čierny čaj. Dnes je však rozšírené pitie aj zelených či bylinných čajov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!