Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2021 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Obyvatelia Bratislavy sa sporia s mestom a developerom už niekoľko týždňov: Vezme nám parkovací dom 67 miest?!

Obyvatelia bytovky na Jungmannovej a Vavilovovej ulici v Petržalke sú zhrození!

Investor tam chce postaviť päťpodlažný súkromný garážový dom hneď vedľa bytovky a hrozí, že by prišli o rezidentské parkovanie. Aj preto už podpísali petíciu proti výstavbe, lenže mestská časť stavbu už odsúhlasila. Investor s mestom trvajú na tom, že multifunkčný garážový dom bol želaním samotných občanov v petícii z roku 2015. Šéf petičného výboru Ján (65) so susedom Vincentom (62) však tvrdia, že proces schvaľovania bol pochybný, no investor to rezolútne odmieta.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ján býva na Vavilovovej ulici už 35 rokov. So susedmi sa o zámere vybudovať súkromný garážový dom pred bytovkou, kde je momentálne rezidentské parkovisko, dozvedeli koncom roka 2020. Vtedy podali aj námietky. Stavba by totiž, podľa nich, zablokovala prístup do vnútrobloku, kde sa nachádzajú aj objekty mesta - stredisko sociálnych služieb, škola či materská škola.

No oveľa horšie by pre obyvateľov bolo, že by pri parkovaní v garážovom dome museli súkromníkovi platiť vysokú cenu, keďže by nebol súčasťou parkovacej politiky mesta a jeho stavbou by zmizlo 67 vyhradených miest pre autá, ktoré tam sú dnes.

Neboli však úspešní a vo februári 2021 na bratislavskom mestskom zastupiteľstve bolo schválené uznesenie s názvom: „Súhlas s búraním betónovej plochy a súhlas s nadobudnutím 22 parkovacích miest v budúcom garážovom dome.“ Ján vysvetľuje podozrivé schvaľovanie takto: „Materiál pre poslancov pre istotu neuvádzal, že betónová plocha je verejné parkovisko so 67 parkovacími miestami, ktoré sa zruší.“

Investor problém nevidí

Už v roku 2015 žiadali niektorí obyvatelia v inej petícii o nové parkovacie miesta v tejto lokalite. Na jej základe investor, firma V-arms, začala konať. „Z textu petície však nevyplývalo, že občania žiadajú zmeniť verejné parkovanie na súkromné so znížením verejných parkovacích miest. Bola len apelom na vytváranie nových parkovacích možností. V tom čase sme navyše petíciu ani nevideli,“ nahnevane dodal Ján, podľa ktorého bol text petície účelovo vysvetlený úradom a zamlčaním podstatných informácií boli podpisujúci uvedení do omylu.

Otvoriť galériu

Navyše bolo podľa neho v celej petícii podpísaných len 63 občanov Vavilovovej a 42 občanov Jungmannovej ulice, čo je málo vzhľadom na to, že v oboch bytovkách býva vyše tisíc ľudí. Investor a konateľ firmy V-arms Ladislav Vanko (32) výhradám občanov nerozumie. Petícia z roku 2015 sa podľa neho konala transparentným spôsobom, keďže sa na nej sám ako rezident Vavilovovej ulice zúčastnil. Vysvetľuje, že v čase výstavby garážového domu vzniknú dočasné parkovacie miesta na neďalekej Jungmannovej ulici.

Vanko zároveň priznáva, že sa parkovací dom nachádza tesne medzi bytovkami práve preto, aby mali ľudia dôvod kúpiť si v ňom parkovacie miesto. „Z vlastných skúseností totiž vieme, že ak sa garážový dom postaví v okrajovej časti sídliska, ľudia majú tendenciu robiť si z neho úložisko svojich nepotrebných vecí z domácnosti, pretože na každodenné parkovanie auta ho majú priďaleko,“ odhalil.

Garážový dom zároveň podľa neho stiahne autá stojace na okolitých chodníkoch, vďaka čomu sa doprave uľaví. Hoci bude garážový dom iba 6 metrov od jednej z bytoviek, podľa investora to neprekáža, keďže nebude priamo pred oknami.

Rozhodne až súd?

„V rámci parkovacieho domu majú byť vyčlenené parkovacie miesta aj v prospech hlavného mesta,“ vysvetlila hovorkyňa primátora Katarína Rajčanová s tým, že ich presný počet je ešte predmetom rokovaní. Projekt je podľa nej realizovaný na základe požiadaviek občanov, pričom prešiel riadnym schvaľovacím procesom. Súhlasné stanovisko mesta je preto záväzné. Hovorkyňa mestskej časti Petržalka Mária Halašková prisľúbila, že k veci vydajú stanovisko až po stretnutí občanov so starostom. Pán Vincent však pripomína, že podobné stretnutie sa už udialo, no k ničomu zásadnému neviedlo.

Otvoriť galériu

Tým, ktorí budú mať jedno z okien rovno oproti garážovému domu, takéto vysvetlenia však nestačia. „Snažíme sa zatiaľ veci riešiť mimosúdnou cestou. Ak to nepôjde inak, podám trestné oznámenie,“ pohrozil Vincent.

 

Garážových domov je viac

Garážový dom na Jungmannovej nie je jediný, ktorý má v Petržalke pribudnúť. Mesto plánuje výstavbu viacerých podobných objektov, jeden z nich aj na neďalekej Wolkrovej ulici. Ten bude, na rozdiel od garáží na Jungmannovej, súčasťou parkovacej politiky. Nebude päť-, ale dvojpodlažný. Rezidentom tak bude stačiť zaplatiť za rok sumu, ktorú určí mestská časť. Mesto trvá na tom, že znižovanie počtu verejných parkovacích miest nehrozí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!