Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2021 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Vášnivého zberateľa starožitností Jána pozná celý Hont: Z haraburdia iných má doma kráľovstvo!

Celý život prežil v dedinke Dolný Badín (okr. Krupina), kde sa aj narodil. Jána Matušova (66) však pozná takmer celý Hont. Keby ste prišli k nemu domov, zobral by vás na dobrodružnú cestu časom. Má totiž zaujímavú záľubu, ktorá je jeho vášňou a potešením zároveň - zbiera rôzne starožitnosti.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ján (66) s radosťou v hlase vraví, že pre niekoho nepotrebné kúsky vlastne zachraňuje.„Mám rád pôvodné originálne a prirodzené veci. Vždy ich vyčistím, vyumývam, opracujem a odložím. Snažím sa zachovať ducha človeka, ktorý danú vec vyrobil,“ prezrádza. Celý život pracoval ako maliar, a tak sa dostal na mnohé povaly okolitých príbytkov. Doteraz si pamätá okamih, vďaka ktorému začal zbierať staré nepotrebné veci a zachraňovať ich.

„Pri práci som na povale jedného domu v Krupine našiel dreveného koníka. Vzal som si ho domov. Bol doslova primitívne vyrezaný a ani neviem prečo, doma som ho šmaril do pece a pozeral som sa, ako horí. Zrazu som si to rozmyslel a chcel som ho vytiahnuť, lenže už to nešlo. Či sa mi budete smiať alebo nie, verím tomu, že niečo z toho koníka vošlo do mňa. Odvtedy zbieram všetko a nič nevyhadzujem,“ hovorí Ján so zanietením.

Lyže pre Vlhovú

V začiatkoch si starožitnosti zháňal sám. Aj na čiernych skládkach, ktoré mala svojho času každá dedina. „Dal som si tú námahu, vybral som sa po dedinách, a keď som povedal ľuďom, že som zberateľ haraburdia, ochotne ma navigovali,“ spomína Ján. Na jeho dvore, ktorý má dušu, nájdete mnoho starožitností.

Otvoriť galériu

Taniere, staré stoličky, kríže, válovy, korytá, obrazy, hoblice, ale aj starý lodný kufor z Ameriky, ktorý mu priniesol kamarát. Nechýbajú ani 400-ročné dvere či drevené lyže, ktoré by rád daroval našej fenomenálnej lyžiarke Petre Vlhovej. Manželka má pre jeho záľubu pochopenie. „Nemáme ani televízor, do domu chodíme len spať. Stačí nám, že máme knižky, časopisy a jeden druhého. Prečo by nám televízie mali robiť program, keď si ho vieme urobiť my sami,“ hovorí.

Ján je so svojou záľubou spokojný. „O nás zberateľoch sa hovorí, že sme čudáci, a je to pravda, ale sme šťastní a slobodní ľudia,“ tvrdí s hrdosťou. Jediné, čo ho trochu trápi, je to, že sa z ľudí vytráca vzťah k starým a na prvý pohľad nepotrebným veciam. Naopak, radosť mu robia potomkovia. „Najviac ma teší, keď šesťročný vnuk povie: ,Starký, toto je naše kráľovstvo!‘ To je pre mňa najviac,“ zakončil dojato.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: til, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka