Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2021 20:12 | Šport | OH Tokio 2020

Dokáže si Čína udržať meadilový náskok pred USA? Slovensko je na úrovni Filipín

Pred nedeľňajším vyvrcholením olympijských hier v japonskom Tokiu je na čele medailovej bilancie krajín stále Čína s náskokom dvoch zlatých medailí pred Spojenými štátmi americkými.

Na konte Číny je doteraz 38 zlatých, 31 strieborných a 18 bronzových medailí, Američania zatiaľ majú bilanciu 36 - 39 - 33. Tretí sú stále domáci Japonci, na ich konte je zatiaľ 27 najcennejších kovov, ďalej 12 strieborných a 17 bronzových medailí. Nasleduje tím Ruského olympijského výboru (20 - 26 - 23) a Veľká Británia (20 - 21 - 22).

V sobotňajších atletických súťažiach získali dve zlaté medaily Američania. Najprv triumfovali v štafete žien na 4 x 400 m, neskôr v rovnakej disciplíne zvíťazili aj muži. V ženskom behu na 10 000 m si pre zlato dobehla fenomenálna Holanďanka Sifan Hassanová. Na mužskej „tisícpäťstovke“ vyhral Nór Jakob Ingebrigtsen. Oštepárske finále mužov ovládol Ind Neeraj Chopra, ktorý na zvyšné dve pódiové priečky odsunul dvojicu Čechov - Jakuba Vadlejcha a Vítězslava Veselého. Vo výškarských pretekoch žien sa z triumfu radovala Ruska Maria Lasickiené.

Ženský golfový turnaj na olympijských hrách v Tokiu ovládla svetová jednotka Nelly Kordová. Dvadsaťtriročná Američanka s českými koreňmi vyhrala so skóre 17 úderov pod par a náskokom jedného úderu.

Vo finále basketbalového turnaja mužov sa zo štvrtého olympijského zlata po sebe a 16. celkovo radovali hráči USA, ktorí prekonali reprezentantov Francúzska (87:82). Bronz si po triumfe nad Slovincami 107:93 vybojovali hráči Austrálie. V ženskej časti turnaja zvíťazili v zápase o 3. miesto basketbalistky Francúzska nad Srbkami 91:76. Finále medzi USA a domácim Japonskom sa uskutoční v nedeľu.

Vo volejbale mužov zlaté medaily ukoristili hráči Francúzska, ktorí vo finále zdolali tím Ruského olympijského výboru 3:2 na sety. Volejbalisti Argentíny získali historicky druhú medailu na olympijských hrách, keď v sobotňajšom dueli o 3. miesto si v juhoamerickej bitke poradili so šampiónmi z Ria de Janeiro 2016 Brazílčanmi (3:2). Hádzanárske finále mužov ovládli taktiež Francúzi, ktorí vyhrali nad Dánmi 25:23. Súperom tam odplatili finálovú prehru 26:28 spred piatich rokov. Bronzové medaily si vybojovali Španieli, keď v napínavom stretnutí zvíťazili nad Egypťanmi 33:31.

Futbalisti Brazílie sa opäť stali olympijskými šampiónmi a obhájili titul spred piatich rokov v Riu de Janeiro 2016. V sobotňajšom finálovom stretnutí na štadióne v Jokohame triumfovali nad hráčmi Španielska 2:1 po predĺžení. V sobotu sa skončil aj vodnopólový turnaj žien. Dominovalo v ňom družstvo Spojených štátov, ktoré vo finále triumfovalo nad Španielkami vysoko 14:5. Bronz po výhre nad ROV (11:9) zavesili na krk Maďarkám. V bejzbale mužov získali zlato domáci Japonci, striebro dostali Američania a bronz hráči Dominikánskej republiky.

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 93 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 65 štátov. Slovensko má na svojom konte jedno zlato (Zuzana Rehák Štefečeková), dve striebra (Jakub Grigar, Rory Sabbatini) a po sobote aj bronz zásluhou štvorkajaku v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek. Po boku Filipín patrí Slovensku 49. pozícia. V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, doteraz má majiteľov 326 z nich. V nedeľu 8. augusta je na programe záverečných 13 finálových disciplín.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!