Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2021 12:51 | Správy | Domáce správy

Opäť siahneme hlbšie do peňaženky: Ceny potravín rastú, pozrite, za čo si priplatíme

Ceny potravín rastú, spotrebiteľ si priplatí za vajíčka, pečivo či mäso. Uviedla to v analýze Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

"V nasledujúcich týždňoch očakávame rast cien pri rastlinných olejoch, keďže na svetových trhoch ceny vzrástli na najvyššiu úroveň od apríla 2012, keď trhy reagovali na pokračujúci rast cien palmového oleja. Aj cena cukru na svetových komoditných trhoch už niekoľko týždňov rastie, postupne sa to prejavuje aj na pultoch slovenských obchodov. Kilogram kryštálového cukru sa predáva v obchodoch za priemernú cenu 0,72 eura. Atakovať by však mohla hodnotu z roku 2017, keď sa dostala na úroveň 0,86 eura. Dôvodom nárastu ceny cukru sú obavy z horších úrod v EÚ, Rusku a Thajsku," povedala Buchláková.

Rastie aj cena pečiva. Aktuálne je cena chleba vyššia o 4 centy v porovnaní s vlaňajškom. Postupne rastú ceny viacerých pekárenských výrobkov. V najbližšom období by sme mali pocítiť ďalšie zdražovanie. Podpisuje sa pod to viacero faktorov, napríklad nižšia vlaňajšia úroda, ktorá v Európe poklesla oproti predchádzajúcemu roku o 17,2 milióna ton pšenice. Ruka v ruke rastie aj spotreba, najmä z afrických krajín a Číny. A čo sa týka domácich faktorov, pandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky a vyššia minimálna mzda zvyšujú náklady pekárov. Externým dôvodom sú aj aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska.

"Podobná situácia so zvyšovaním ceny je aj pri vajciach. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Krajina je najväčším producentom vajec v Únii. Ceny vajec, ako aj mäsa v tomto prípade ovplyvňuje aj situácia so pšenicou. Tá je totiž súčasťou kŕmnych zmesí. Producenti hydiny a vajec ohlasujú, že keďže 45 % z nákladov na výrobu vajec a 56 % z nákladov na výrobu hydinového mäsa tvoria práve kŕmne zmesi, budú musieť zvyšovať ceny," doplnila Buchláková.

Upozornila, že opäť rástli ceny mäsa vplyvom vyšších cien údenín a hovädzieho mäsa. Pri cenách bravčového mäsa možno vidieť stále vyššie cenovky. Podpísal sa pod to stále pretrvávajúci africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval farmy po celom svete a zvýšil dopyt po bravčovom mäse z Európy, pričom spotrebitelia rastúce ceny bravčoviny pociťujú už od roku 2019. Cena bravčového karé s kosťou sa stále drží nad úrovňou 5 eur za kilogram.

Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili