Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2021 05:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Protestujúci chystajú okupáciu Bratislavy! Ako sú policajti pripravení tentoraz

Bude sa opakovať minulý týždeň? Protest, na ktorom sa uplynulý štvrtok zúčastnilo okolo 1 500 ľudí, sa skončil blokádou Bratislavy na osem hodín.

Polícia po demonštrácii tvrdila, že išlo o štandard, na ktorý si musia obyvatelia zvyknúť napriek tomu, že dav obmedzoval prejazd sanitiek či vulgárne napádal prítomných okolo­idúcich či novinárov. Už dnes sa má v hlavnom meste konať ďalší protest a účastníci otvorene hovoria, že im ide o opätovné blokovanie dopravy. Ako je na to pripravená polícia?

Na dnešok sa chystajú dve akcie - jedna pred Prezidentským palácom, druhá pred Úradom vlády. Medzi tými, ktorí ľudí na protest proti očkovaniu či pandemickým opatreniam zvolávajú, je aj šéf extrémistov Marian Kotleba. Ten plánuje vypraviť autobusy s demonštrantmi z viacerých slovenských miest a otvorene hovorí, že cieľom je blokovať dopravné uzly v meste. Ktorých sa to má týkať, jasné nie je.

Po minulotýždňovej akcii sa polícia vyjadrovala zvláštne - protestujúcich vraj zvládli. Zasiahnuť nechceli, lebo vraj nevedeli rozlíšiť turistov od demonštrantov a dav rozpustili až večer po ôsmich hodinách blokády centra mesta. „Je potrebné, aby si aj tí občania, ktorí nezdieľajú názor demonštrantov, zvykli na takýto prejav názorov, ktorý ich priamo obmedzuje na bežnom spôsobe života,“ vyhlásil policajný prezident Peter Kovařík. „Že je v poriadku, keď skupina ľudí zablokuje jeden z hlavných ťahov Bratislavy, aj keď ide o neohlásené zhromaždenia, pričom len pár metrov od nich je voľné námestie a polícia sa 8 hodín dohaduje, kto je alebo nie je turista?“ povedal poslanec Juraj Šeliga.

Otvoriť galériu

Kto bude zasahovať

Ako sú policajti pripravení tentoraz? Krajské riaditeľstvo zboru v Bratislave pripravuje bezpečnostné opatrenie. „Na území Bratislavy sa podľa doterajších informácií majú uskutočniť dve verejné zhromaždenia – z toho jedno oznámené a druhé neoznámené. Občanov, ktorí sa týchto zhromaždení mienia zúčastniť, vyzývame, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov,“ povedal hovorca polície Michal Szeiff.

Verejný poriadok bude podľa neho zabezpečovať dostatočný počet policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. „V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať,“ skonštatoval Szeiff.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo dodal, že „krajské riaditeľstvo policajného zboru na koordinačnom stretnutí požiadali o ochranu Bratislavy“. Hovorca Starého Mesta Matej Števove tvrdí, že „zvolávatelia oznámeného zhromaždenia deklarovali, že nie je ich úmyslom blokovať dopravu v Bratislave“. „Aj napriek tomu sa bezpečnostné zložky štátu pripravujú na možné narušenie dopravy,“ povedal s tým, že ak nastanú okolnosti, ktoré by odôvodnili jeho zákaz, tak mestská časť je pripravená rozpustiť zhromaždenie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!