Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2021 13:29 | Správy | Domáce správy

Téma protestu v Bratislave stále vrie: Rázne vyhlásenie Šeligu a Krúpu

Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽANO) očakáva od policajného vedenia zodpovedanie otázok spojených s postupom polície počas protestov Bratislave.

V prípade pochybení chce aj dôrazný postoj k zlyhaniu podriadených zložiek. Uviedol to v stanovisku pre TASR.

Krúpa hovorí, Policajný zbor je riadený tak, aby bol nezávislý a nepodliehal politickým tlakom. Polícia súčasne zo zákona vykonáva úlohy na ochranu verejného poriadku, na ktoré nesmie rezignovať. "Preto od policajného vedenia v blízkej dobe očakávame uspokojivé zodpovedanie všetkých otázok spojených s taktickým postupom počas nepovolených demonštrácií, a v prípade pochybení aj dôrazný postoj k zlyhaniam podriadených zložiek," poznamenal.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na margo protestov povedala, že na zhromaždenia majú občania právo. Považuje však za neprípustné, aby naschvál blokovali dopravu. "Polícia by mala zasiahnuť čo najskôr tak, aby neboli dotknuté práva ostatných občanov," podotkla.

Polícia si podľa Remišovej musí vybrať takú taktiku, aby nepripustila eskaláciu konfliktov. Do budúcna by ju mala nastaviť tak, aby demonštranti ostali mimo hlavných tepien mesta a neobmedzovali ostatných.

Zároveň strana SaS deklaruje, že dôveruje vláde premiéra Eduarda Hegera a aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (obaja OĽANO), ktorý je zodpovedný za svojich ľudí a ich prípadné zlyhanie, povedal pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Ostré slová Šeligu

Koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) požiadal predsedu branobezpečnostného výboru parlamentu Juraja Krúpu (OĽaNO), aby na najbližší výbor predvolal policajného prezidenta Petra Kovaříka za účelom vysvetlenia postupu polície pri protiočkovacom proteste v Bratislave zo štvrtku 29. júla a tiež jeho slov, že na takéto udalosti si treba zvykať. Ako ďalej napísal na sociálnej sieti, Národná rada SR v zmysle zákona o policajnom zbore kontroluje činnosť Policajného zboru. Poslanec preto očakáva, že policajný prezident poskytne poslancom zrozumiteľné a jasné vysvetlenie.

„Nepríde mi v poriadku, že občania musia osem hodín trpieť blokádu mesta, že je sanitke bránené v prejadze, že vodiči sú terčami atakov, že verbálne prejavy, ktoré sú spôsobilé na „výmenný lístok" k špecialistovi dostali prednosť pred ochranou práv bežných občanov, ktorí nechceli nič iné, ako ísť z alebo do práce, prípadne prejsť centrom mesta. Nie, na toto si nechcem zvykať!," vyhlásil Šeliga.

Poslanec doplnil, že všetci občania majú právo protestovať, ale aj pri protestoch platí zákon. „Ak si niekto ohlási protest napríklad na podporu tvrdenia, že zem je plochá a dodrží zákon, prosím, je to jeho právo a takýto protest budeme všetci rešpektovať, aj keď vieme, že zem plochá nie je. Rešpektovanie ústavného práva zhromažďovať sa nie je podmienené témou protestu, ale tým, či bol alebo nebol dodržaný zákon a ochrana verejného poriadku," dodal.

Hnutie Progresívne Slovensko zorganizovalo v piatok 30. júla zhromaždenie ne podporu očkovania, ktoré malo byť odpoveďou na antivaxerské protesty pred parlamentom a prezidentským palácom, na ktorých sa niektorí účastníci správali agresívne, prípadne šírili konšpirácie.

Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovali vo štvrtok 29. júla stovky ľudí. Dôvodom mala byť novela zákona zvýhodňujúca očkovaných, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. júla. Priebeh zhromaždenia bol z pohľadu bratislavskej polície pokojný, preto zasiahla až po niekoľkých hodinách a protest ukončila. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) následne informoval, že štáb Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave celý priebeh štvrtkového štrajku proti očkovaniu monitoroval a zaznamenával, aby tí, ktorí sa „nevedeli zmestiť do kože", mohli byť v najbližšej dobe riešení príslušnými orgánmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?